Milyen összefüggések vannak az emberek étkezési szokásai, az immunrendszerre gyakorolt hatás és a döntéshozatalra gyakorolt hatás között?
A magas kalóriatartalmú, kevés tápanyagot tartalmazó, feldolgozott élelmiszerek hatással lehetnek a döntéshozatalra az agyban: gyulladást okozhatnak, és egyfajta rossz spirálba taszíthatják az embert, aminek hatására kevesebb energiája és hajlandósága lesz egészségesebb ételeket készíteni. A holland Radboud Egyetem táplálkozási idegtudományi professzora, Esther Aarts az elhízást és ezt az agyi gyulladást „elhízási spirálnak” nevezi, amely csapdába ejti az embereket az egészségtelen táplálkozási szokásokba. A kutató arra végez kísérleteket, hogy az elhízás milyen hatással van a döntéshozatalra - írta a telex.hu.
Azok az emberek, akik nagy mennyiségben esznek ilyen ételeket, nagyobb valószínűséggel szenvednek az agyat is elérő krónikus gyulladásban a hasi zsírszövet növekedése következtében. Ez változásokhoz vezethet a dopaminfolyamatokban, ami öröm, elégedettség és motiváció érzését keltheti.
„Elhízás esetén 50 százalék az esélye annak, hogy alacsony fokú gyulladások alakulnak ki a szervezetben” – mondta Aarts. „Ez az energia 30 százalékát emészti fel, így kevesebb marad, amit más dolgokra lehet fordítani.”
Az OBESITY_SPIRAL arra koncentrál, hogy milyen összefüggések vannak az emberek étkezési szokásai, az immunrendszerre gyakorolt hatás és a döntéshozatalra gyakorolt hatás között. A kutatócsapat agyi CT-t és biológiai méréseket használ annak megfigyelésére, hogy mi történik az agyban, amikor az emberek élelmiszerrel kapcsolatos döntéseket hoznak, és milyen hatással van ez a szervezetre. További részletek a teljes cikkben