• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Stabil helyzetben az egri kórház

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

Tavaly novemberben vette át dr. Fűtő László az egri Markhot Ferenc Kórház Kft. vezetését.

Az azóta eltelt kilenc hónapot értékelve az igazgató kifejtette, a korábbian kialakult bérfeszültséget kezelték, hiszen az orvosok fizetése között 4-5-szörös eltérés is előfordult, de a szakdolgozók bérezése is egyenetlen volt. Ezek rendezése mellett több mint 30 orvossal tudták az orvosi gárdát erősíteni.

Míg tavaly altatóorvosok hiánya miatt műtétek tucatjai maradtak el, jelenleg viszont a kórházak közül az egyik legstabilabb intenzív orvosi gárdával rendelkeznek. Megerősödött a radiológusi gárda, így a diagnosztikai lehetőségek is bővültek. Új szakemberek érkezésével lényegesen javult a fülorr-gégészeti és a neurológiai ellátás is.

- Sajnos kevés még a belgyógyász, a gyerekorvos, az urológus. A tavaly meghirdetett 21 rezidensi helyre csak hat fiatal kolléga érkezett. Idén viszont már 10 fiatal rezidens-jelölttel kötöttünk előszerződést, megtartásukban sokat segít az egri önkormányzat bérlakások biztosításával. Természetesen közel sem vagyunk tökéletesek, nagyon sok még a teendő, de a betegpanaszok száma az előző évihez képest már csökkent – tette hozzá dr. Fűtő László.

Közölte, a kórház gazdasági helyzete jelenleg stabil, de ha a finanszírozás nem változik, pénzügyi nehézségeik lesznek.

- Ebben az évben 480 millió forint hiánnyal számolunk, melynek legfőbb oka, hogy a megyei kórházak közül a finanszírozás tekintetében az utolsó előtti helyen állunk. 2002 és 2010 között ugyanis a szocialista vezetésű megyei önkormányzat, mint tulajdonos, igen gyenge érdekérvényesítő képességről tett tanúbizonyságot a Regionális Egészségügyi Tanácsban. A HospInvest csődje után, 2009 augusztusában megalakult kft. a nulláról, mindenféle tartozás nélkül kezdte a működését, de 2010 novemberében azzal szembesültünk, hogy már több száz milliós kifizetetlen számlatartozás gyűlt össze. 2010. decemberében a kormány általi konszolidációból közel 400 millió forintot kaptunk, amellyel újra egyensúlyba kerültünk. Nagyon szigorú, szoros gazdálkodást kell folytatnunk. Igyekszünk megszabadulni az elődjeink által kötött előnytelen szerződésektől. Visszavettük a kiszervezett hőszolgáltatást, az étkeztetést, az izotóp osztály működtetését. Emellett tárgyalásokat folytatunk az intézeti gyógyszertár rendkívül előnytelen kiszervezése miatt is. Mindezek a továbbiakban évi 150 -200 milliós megtakarítást jelentenek – mondta dr. Fűtő László.