• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szent Borbála sem segít - Karanténban a megyei kórház

Lapszemle 2020.05.12 Forrás: 168 Óra Online
Szent Borbála sem segít - Karanténban a megyei kórház

Dr. Lőke János, a kórház főigazgatója jellemző módon egy internetes portálról tudta meg, hogy bezárták a kórházát.

A tatabányai kórház beteg. Nagyon beteg. Az egykori bányászváros és annak egészségügyi intézménye az elmúlt egy héten az országos hírek középpontjába került. A számok meglehetősen drámaiak. A megyei kórház egészségügyi szakszemélyzetéből 78-an vannak házi karanténban, közülük 38-nak lett pozitív a koronavírustesztje. Cikkünk írásakor 103 nyilvántartott megyei fertőzöttből 93-an itt kapták el a vírust - írta a 168 óra. A kórházban ápolt betegek közül 55-en COVID-fertőzöttek, közülük ketten a kórház munkatársai. Lélegeztetőgépen a koronavírus miatt jelenleg senki sincs. A kórházat bezárták, nem fogadhatnak új betegeket, és a járóbeteg-ellátás is szünetel.

– Állami feladatokat látunk el hetek óta, az önkormányzat erején felül vesz részt a védekezésben – nyilatkozza Szücsné Posztovics Ilona polgármester. – A Szent Borbála Kórház védőeszközökkel való ellátása, az egészségügyi dolgozók elhelyezésének biztosítása nem önkormányzati feladat. A veszélyhelyzet kihirdetése után hosszú hetek teltek el, mire a kormányzattól védőeszközöket kapott az intézmény. Nem kerültünk volna ilyen helyzetbe, ha időben megfelelő segítséget kapunk – fogalmaz a városvezető.

Dr. Lőke János, a kórház főigazgatója jellemző módon egy internetes portálról tudta meg, hogy bezárták a kórházát. – Meglepődtem. Hétfőn ugyan beszéltünk Müller Cecíliával, aki mint szóba jöhető lehetőséget említette a zárlatot, de nem mint tényt. Többször jeleztem írásban a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), hogy segítségre van szükségünk a kiesett munkatársak miatt. Mert az ellátást egyre nehezebben, egyre nagyobb átszervezésekkel tudtuk csak megoldani. Nyilván a számok alapján döntötték el a bezárást – véli a főigazgató, aki egy egész napra teljes bizonytalanságban maradt a kórházzal, abban a tudatban, hogy állítólag be kellene zárnia. (...)

– Hetente le kell szűrnünk mind az 1500 munkatársunkat, ehhez csak a mintavételi eszközöket kapjuk meg, saját erőből oldjuk meg a feladatot. Betanítottunk kollégákat, akik leveszik a napi 300 mintát – magyarázza Dr. Lőke János. Pedig van már az intézménynek egy hónapja saját PCR-készüléke is. Akkor számoltak be arról, hogy koronavírus tesztelésére alkalmas laboratóriumot nyitnak a tatabányai ipari parkban. A készülékre Bencsik János országgyűlési képviselő és Kamocsay Ákos főborász szervezett gyűjtést, s napok alatt összejött közadakozásból 18 millió forint. A mintákat egy orvosi segédeszközöket gyártó cég fogadja majd, és ingyenesen biztosítja a laboratórium komplex üzemeltetését. Érdeklődésünkre még mindig az a válasz: a PCR beüzemelés alatt áll. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink