• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Támogatja a kormány a szülők kijátszását

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A kormány szülésre biztatja a kiskorú lányokat, akik ezentúl akár titokban is kihordhatják a gyermeküket.

Ezt tartalmazza a gyermekvédelmi törvény módosítása, amivel az abortuszt követelő szülőket iktatja ki a kabinet. Arról továbbra sincs szó, hogy engedélyeznék az abortusztabletta használatát, vagy könnyítenék esetleg az esemény utáni tabletta alkalmazását – olvasható a Népszava – online oldalán.

Szüljön titokban a kiskorú, ha akar – erre ösztönzi a kormány a fiatalokat a gyermekvédelmi törvény módosításával. Eszerint ugyanis „a terhességét eltitkoló, válsághelyzetben lévő, korlátozottan cselekvőképes kiskorú anya kérelmére a gyámhatóság mellőzheti a törvényes képviselő meghallgatását". Amennyiben az abortuszt választja a terhes lány, akkor a műtéthez már kell a szülő engedélye.

Életszerűtlen, hogy a kiskorúval egy lakásban élő szülő ne venné észre, hogy a lány terhes. Ilyen helyzetben a szülők általában sürgetik az abortuszt. Erre talált most megoldást a kormány a törvénymódosítással, a Fidesz-kabinet tulajdonképpen kiiktatja a szülőt (törvényes képviselőt) a történetből – húzza alá a portál.

A törvénymódosításban a válsághelyzetet úgy definiálták, hogy a családi környezet „veszélyezteti a gyermek egészséges megszületését". Vagyis ha a terhesség megszakítását követelik a szülők, akkor a kormány velük szemben a kiskorú mellé áll. Védik azt a gyereket is, aki „környezete, családja előtt titokban szeretné tartani az állapotát". Kérdés, hogy ebben az esetben milyen szállást, vagy ellátást biztosítanak a gyereknek a szülésig, és mi lesz vele azután. Arról nem beszél a kabinet, hogy mégis engedné az abortusztabletta használatát, vagy könnyítené az esemény utáni tabletta alkalmazását. A fogamzásgátló szerek ára megfizethetetlen a fiatalok többségének, de könnyítés itt sem várható – jegyzi meg a portál.

A kormány tabuként kezeli a védekezés kérdését, és minden erővel az abortusz ellen küzd, illetve a szülés mellett kampányol.

Nemrég az ENSZ nők jogaival foglalkozó bizottsága is ajánlást fogalmazott meg a magyarországi gyakorlat miatt. A bizottság egyebek között felszólította a kormányt, hogy állítsa le az abortuszt megbélyegző plakátkampányt, vezessen be szexuális felvilágosítást és támogassa a fogamzásgátlók árát. Követelték azt is, hogy a kabinet biztosítsa a hozzáférést a biztonságos abortuszhoz anélkül, hogy a nőket kötelező tanácsadásra és egészségügyi szempontból szükségtelen várakozási időre kényszerítené.