• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Távolból vezérelt műtétek

Lapszemle Forrás: BAON

Föld-Hold távolságban (384 402 kilométer) még működik a távsebészet.

„Túlhaladott nézet a doktort szemüvegben, fonendoszkóppal a nyakában ábrázolni. A jövő orvosa inkább már a monitor előtt fog ülni, miközben távműtétet végez vagy távdiagnózist állít fel" – jelentette ki dr. Szabó Gábor, a kecskeméti Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló és Kutató Intézet volt igazgatója a Magyar Repülő- és Űrorvosi Társaság minapi tudományos konferenciáján. A szakember a modern sebészet laikus számára hihetetlennek és megdöbbentőnek tűnő távlatait ismertette - olvasható a Petőfi Népe – online oldalán.

Az 1980-as években kezdődött a sebészet máig tartó forradalma: szinte naponta születnek új felfedezések. 1985-ben végezték el Németországban az első laparoszkópos epehólyag-eltávolítást. A „kulcslyuk-sebészetnek" is nevezett eljárás lényege, hogy a bőrön három-négy 0,5-1 centiméteres vágást ejtenek, a hasüreget egy speciális tű segítségével szén-dioxiddal felfújják, majd egy minikamerát vezetnek be. Magyarországon hasonló beavatkozásra 1990-ben került sor Pécsett, majd 1991-ben a kecskeméti Honvédkórházban is, Szabó Gábor részvételével – a laparoszkópia az intézményben 2007-ig rutineljárásnak is számított.

Ez talán a világ legismertebb orvosi témájú képe" – mutatott a kivetítőre az előadó, ahol egy 1998-ban, az USA-beli Nashville-ben készült fotó tűnt fel. Egy nyitott gerincű kisfiút az anyaméhen belül műtöttek meg a terhesség 23. hetében, és a fotós megörökítette azt a pillanatot, amikor a baba az anyai méhből kiemelte kis kezét, és megfogta az őt operáló orvos ujját.

Ugyancsak gyökeresen változásokat hozhat a sebészetben a robotok megjelenése. Szabó Gábor szerint ez a lépcsőfok olyan jelentőségű, mint annak idején a műtéti érzéstelenítés vagy az antibiotikumok felfedezése. Az informatika, a videotechnika, a kibernetika, a nanotechnológia és a marketing elérte a medicinát. A tudomány és a műszergyártók egyszerre ismerték fel a robotok jelentőségét, a gyártók egymással versenyezve fejlesztenek – emelte ki az előadó, hozzátéve: ma még inkább robotasszisztált sebészetről beszélhetünk, tehát a műszerek emberi irányítás mellett, nem önmaguktól végzik a műtéteket, de a jövőben már utóbbi is elképzelhető.

2001-ben hajtottak végre a világon első alkalommal egy interkontinentális műtétet. Az operációt végző orvoscsoport New Yorkból, videokészüléken keresztül irányított robotkarok segítségével emelte ki egy strasbourgi kórházban ápolt nő epehólyagját. Mint megtudtuk, azért ez még nem elterjedt metodika: a világon összesen 3000 ilyen robot van, ebből 900 az Egyesült Államokban, 500 Kanadában. Csehországban és Belgiumban is működik körülbelül 20-20, Romániában pedig 3 – hazánkban egyelőre egy sem.

2020 is közel van, mikor a NASA Föld-Mars utazást tervez, erre is fel kell készülnie az űrsebészetnek. Föld-Hold távolságban (384 402 kilométer) még működik a távsebészet, de bolygónk és a Mars között már 22 perc alatt jön-megy az információ, ez pedig egy műtétnél már nagy aszinkronitást okoz. Azaz a Marson is jól jönne majd egy robot – olvasható a cikk végén.
A teljes cikk a Petőfi Népe – online oldalán olvasható!