• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Történelmi fejlesztés előtt az egyetemek

Lapszemle 2021.02.06 Forrás: magyarhirlap.hu
Történelmi fejlesztés előtt az egyetemek

A 2021 és 2026 közötti időszakban négyszer annyi uniós forrás áll rendelkezésre a felsőoktatás számára, mint az előző ciklusban.

A modellváltásról az egyetemek maguk dönthetnek, a kormány kizárólag az egyetemi szenátusok kezdeményezése esetén tárgyal a fenntartóváltás lehetőségéről, az állam fenntartóból partnerré, a felsőoktatási szolgáltatások megrendelőjévé válik – szögezte le a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

A kormány célja, hogy az eddiginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A politikus szerint az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak. A finanszírozás osztrák minta alapján történik, a modell előnye, hogy előre rögzített teljesítménymutatók alapján, a különböző feladatok sajátosságait figyelembe vevő, középtávú finanszírozás valósul meg – magyarázta Hankó.

...

Elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem élt a lehetőséggel, még 2019-ben – idézte fel a szakember. – A modellváltásban érintettek köre 2020. augusztus elsejével az Állatorvostudományi Egyetemmel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Neumann János Egyetemmel, a Széchenyi István Egyetemmel, a Soproni Egyetemmel, majd 2020. szeptember elsejével a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel bővült.

Ettől az évtől a Pannon Egyetem és a Szent István Egyetem folytathatja munkáját az új fenntartói modellben. Utóbbi Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven működik tovább, szolgálva ezzel a magyar agrárium felemelkedését – részletezte Hankó Balázs. Mint folytatta, január végéig a Semmelweis Egyetem mellett a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem szenátusa támogatta döntésével a modellváltás irányát és az ehhez kapcsolódó egyeztetések megkezdését.

A gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, olyan egyetemfejlesztési program indul Magyarországon, amilyenre még nem volt példa – jelentette ki a helyettes államtitkár. A 2021 és 2026 közötti időszakban négyszer annyi uniós forrás áll rendelkezésre a felsőoktatás számára, mint az előző ciklusban – közölte.

Kifejtette, az egyetemek fejlesztésére szánt 1509 milliárd forint uniós forrásból a tervek szerint 955 milliárd forint jut a struktúraváltás támogatására, az oktatási, kutatási, művészeti tevékenység és infrastruktúra megújítására, 382 milliárd forint a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozására, 172 milliárd forint pedig a felsőoktatás, felnőttképzés és szakképzés képzéseinek megújítását és összhangjának megerősítését szolgálja.

 

Legolvasottabb cikkeink