• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új rendszer az egészségügyben:indul a kórházkeringő

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Egy hónap türelmi idő után ma életbe lép az egészségügy új rendszere.

Az átszervezés Csongrádban a makói kórházat érinti a legsúlyosabban: megszűnik a gyermekosztály. Szentesen a főigazgató szerint nem lesz jelentős a változás, bár arról, megmarad-e az ortopédiai ellátás, még nincs megnyugtató hír. Az új rendszer lényege: utazik a beteg a legjobb orvosokért, műszerekért – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Több mint 30-féle ellátásért kell például Szegedre utazni Vásárhelyről, Szentesről, Makóról is. A vásárhelyiek helyben remélhetnek gyógyírt belgyógyászati vagy épp csecsemő- és gyermekgyógyászati esetekben, de csecsemő és gyermek fül-, orr-, gégegyógyászért például Szentesre, pszichiátriai kezelésért Makóra kell utazniuk. A hagymavárosiak ugyanezt az útvonalat neurológiai, reumatológiai panaszok esetén járják be.

Mint korábban a lapban megtudta, a deszki kórházban nem történt lényeges változás.

A Szegedi Tudományegyetem klinikáinak eddig is minden szintű ellátási kötelezettségei voltak. Egyedül az infektológia progresszivitási szintje módosult 3-asról 2-esre, de ágyat vagy osztályt egyik intézet sem vesztett. A hódmezővásárhelyi változásokról nem kaptunk információt, sem az intézmény vezetőjétől, sem a fenntartó GYEMSZI-től.

Az egészségügyi ellátás átszervezése a makói kórházat érintette a legsúlyosabban: mától hivatalosan is megszűnik a gyermekosztály. A kórtermekben még ott vannak az ágyak, egyéb bútorok, gyerekek azonban már nincsenek. Az intézmény orvos igazgatója, Dehelán Aurélia elmondta, ettől függetlenül a kórházban továbbra is 24 órában fogadják a megszokott helyen, az ambulancián a kis betegeket: 8-tól 14 óráig szakrendelésen, délután és éjszaka, ünnepnapokon pedig sürgősségi ellátásban. Akik fekvőbeteg-ellátást igényelnek, a hódmezővásárhelyi kórház gyermekosztályára, súlyosabb esetben Szegedre küldik tovább.

Minderről időben tájékoztatták a gyermekháziorvosokat.
Az itteni orvosok közül senkit nem kellett elküldeni, ők adják a szakrendelést és a sürgősségi ellátást. A 15 szakdolgozó közül 5 az újszülöttrészlegen maradt, 4 a megmaradt szakrendelésen, illetve a sürgősségi ellátásban dolgozik tovább. A többiek – egy kivétellel, akinek a helyzete még bizonytalan – más munkakörbe kerültek, egy alkalmazott pedig nyugdíjba ment. Az intézmény továbbra is várja azt a megígért pályázatot, amelynek révén az 1 napos gyermekellátás megszervezéséhez lehet pénzhez jutni. Ha ez sikerül, a kórtermek újra fogadhatnának betegeket, a dolgozók közül is sokan visszatérhetnének – egyelőre azonban semmit sem tudni a kiírásról.

Még két osztályt érint Makón az átszervezés: a szülészet szervezetileg a vásárhelyi kórház részeként ugyan, de tovább működhet, a neurológia azonban csak a belgyógyászat részeként, 7 ággyal.

A szentesi Dr. Bugyi István Kórház traumatológiai osztályának besorolása 2-esről 1-es szintre csökkent, így – annak ellenére, hogy komoly szakember-kapacitással és hosszú várólistával rendelkezik – elvesztette a lehetőséget az intézményben közel négy évtizedes múltra visszatekintő ortopédsebészeti műtétek elvégzésére. Várkonyi Katalin főigazgató akkor elmondta: a szakállamtitkárságtól szóban ígéretet kaptak arra, hogy a traumatológiai osztály külön engedéllyel a jövőben is végezhet ortopédsebészeti beavatkozásokat. A város polgármestere, Szirbik Imre nyílt levelet írt az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak az ortopédiai műtétek megmaradása és a fertőzőosztály fenntartása érdekében.

A főigazgató szerint nem érinti jelentősen a mától érvényes egészségügyi átalakítás a szentesi kórházat. Az ágyszám és az ellátási körzet alig változott. Ahogy korábban, a hatályos területi ellátási kötelezettségnek megfelelően, ezután is a megszokott helyen, a korábbi fertőzőosztály helyén kialakított elkülönítő részlegen, de a belgyógyászati osztály szervezeti keretein belül látják el a fertőző betegeket. A szentesi kórházban a reformnak a magasabb besorolás miatt kifejezett nyertesei is vannak, például az urológia, a szülészet vagy a stroke-ellátás – fűzte hozzá a főigazgató.

A sebészeti, pszichiátriai, traumatológiai és fül-orr-gégészeti osztályon az aktív ágyak száma 9-cel csökkent, miközben nőtt az ágyszám a neurológiai osztályon. A krónikus ágyszám nem változott – árulta el a részleteket Várkonyi Katalin. Az ellátási körzet kismértékben csökkent: noha a Szolnok megye déli részén lévő települések a kórházhoz tartoznak, a vásárhelyi kistérség több szakmában elkerült az intézménytől – folytatta Várkonyi. Addiktológiai fekvőbeteg-ellátás eddig sem volt Szentesen, pszichiátriai rehabilitációs ellátás működik. Itt az idén elnyert DAOP-pályázat keretében valósul meg addiktológiai ellátás a kórházban. Az ortopédiai ellátásról írásos nyilatkozat még nem érkezett az egészségügyi államtitkárságtól.