• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új utak a rákgyógyításban

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe Online

Tíz éve klinikai kutatásokkal indultak a kecskeméti kórházban a daganatos betegségek biológiai terápiás kezelései.

A módszer ma már rutinnak számít, naponta kapnak a betegek célzott gyógyszereket. Hamarosan nagy áttörést hozhatnak a rákgyógyításban a biológiai terápiás gyógyszerek – véli dr. Pajkos Gábor belgyógyász, klinikai onkológus, a megyei kórház Onkoradiológiai Központjának főorvosa – írja a Petőfi Népe – online.

A világszerte egyre több helyen alkalmazott módszer a szakemberek szerint hatékonyabb és a beteget sokkal jobban kíméli, mint a kemoterápia. – A kemoterápia alapvetően arra épít, hogy a test egészséges sejtjei jobban viselik, túlélik a sejteket romboló kezelést, és gyorsabban regenerálódnak, mint a daganatos sejtek. Ám ez nagymértékben károsítja az ép sejteket is. A biológiai terápia sokkal célzottabb hatást fejt ki.

A gyógyszerek célpontjai kifejezetten a daganatsejtek felszínén megtalálható jelfogó molekulák, receptorok, ugyanis ezek felelősek a daganatos sejtek szaporodásáért, osztódásáért. Az új módszer lényege, hogy blokkolja ezeket a molekulákat, azaz a sejtek közötti jelátvitelt, ezáltal pedig gátolja a daganat terjedését, növekedését – magyarázta a laikusnak nem éppen könnyen érthető biokémiai folyamatot Pajkos Gábor.

A biológiai terápiával más módon is akadályozni lehet a testben a rák terjedését. Mégpedig úgy, hogy elvágják a daganat tápanyag-utánpótlását biztosító érhálózatot.

A daganat növekedéséhez egy bizonyos szint után logisztikai utak, azaz érhálózat szükséges, csak így tud megtelepedni. Az új gyógyszerek közül több éppen ezeknek az ereknek a képződését gátolja – emelte ki a főorvos, aki úgy vélekedik, a rákgyógyítás stratégiája hamarosan megváltozhat: míg a múltban, és zömében jelenleg is az volt a fontos, hogy honnan indult ki a daganat, a jövőben az orvosok már arra fognak koncentrálni, hogy a sejtekben milyen elváltozások vannak a jelátviteli utakban.

Jelenleg összesen 17 biológiai terápiás gyógyszer van forgalomban, melyeket tabletta vagy infúzió formájában kaphatnak a betegek. Ezenkívül viszont még 170 gyógyszerrel kapcsolatban folytatnak klinikai vizsgálatokat, többek között a megyei kórházban is. Azaz van rá esély, hogy a közeljövőben rohamosan bővüljön a célzottan adható hatóanyagok köre. Nem olcsó gyógyszerekről van szó: a hagyományos kemoterápiás módszerhez képest nagyságrendekkel többe kerülnek, egy tétel akár meghaladhatja a több százezer vagy millió forintos összeget is. Éppen ezért csak azoknál a pácienseknél használják a megyei kórházban, akiknél szakmailag indokolt. Ez nem az eset súlyosságától, a daganat méretétől függ.

A legfontosabb kitétel, hogy az adott sejten belüli elváltozás kimutatható legyen a beteg daganatán. Ha ez nem pontosan diagnosztizálható, akkor nem szabad ilyen drága gyógyszert adni, mert hatástalan maradhat. Fogalmazhatnék úgy is: a megfelelő páciensnek a megfelelő gyógyszer. Az egészségbiztosítás pénztár egyébként finanszírozza a biológiai terápiás kezeléseket, központunkban naponta rutinszerűen alkalmazzuk őket – mondta Pajkos Gábor.

Az új módszertől jelentős eredményeket remélnek például a tüdőrák gyógyítása terén. Ez a fajta daganatos betegség a kemoterápiára nem vagy alig reagál, a célzott gyógyszekkel viszont tartósan kezelhető. Az egyik leggyakoribb típusú emlőrák, a Her2 pozitív korábban nagyon rossz prognózisú volt: általában két éven belül kiújult vagy áttétet képzett. A kifejlesztett gyógyszerek révén viszont jelentősen javultak a betegek esélyei. A vastag-és végbélrák, valamint a különböző hematológiai betegségek esetében is rutinszerű a terápia a központban – fűzte hozzá a főorvos.