• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Változtak a gyógyszertárak szankcionálására vonatkozó szabályok

Lapszemle 2021.01.12 Forrás: pharmaonline.hu
Változtak a gyógyszertárak szankcionálására vonatkozó szabályok

Egységesítették azokat a szabályokat, melyeket a közigazgatási hatóságoknak kell követniük a jogsértések szankcinálásakor.

Az Országgyűlés már 2017. októberében megszavazta a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvényt, ami még ugyanabban a hónapban meg is jelent a Magyar Közlönyben. Azonban a törvény hatályba lépését az eredeti 2019-es időpontról 2021 elejére halasztották. A most hatályossá vált törvény célja, hogy egységesítse azokat a szabályokat, melyeket a közigazgatási hatóságoknak kell követniük akkor, ha szankcionálni szeretnék a jogsértéseket - írta a phamaonline.hu a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége közlése nyomán, részletesen ismertetve a változásokat.

Eddig egyik gyógyszerészeti jogszabály esetében sem volt meghatározva elévülési idő, az idei év elejétől kezdve azonban ezt egységesen bevezetik. Nem alkalmazható közigazgatási szankció, ha a jogsértő magatartásnak a szankció alkalmazására jogosult hatóság tudomására jutásától számított 2 év eltelt, vagy az elkövetéstől számított öt év eltelt.

A gyakorlatban a gyógyszertárak számára ennek akkor van jelentősége, ha a hatóság nagyon lassan reagál, vagy csak nagyon későn derül fény egy jogsértésre. Viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy az elévülési időt a hatóság bármely eljárási cselekménye megszakítja (például nyilatkozatra szólítják fel a gyógyszertárat). Ha a hatóság tevékenysége következtében az elévülés megszakad, akkor az elévülési idő minden esetben újrakezdődik.

A Gyftv. eddigi szabályai szerint, ha a hatóság a gyógyszertár ellenőrzésénél bármilyen tárgyi vagy személyi hiányosságot állapított meg, akkor a törvény értelmében fel kellett függesztenie a gyógyszertár működését.

Az új szabályok szerint a hatóság egyrészt felszólítja a gyógyszertár működtetőjét a hiányosságok pótlására, másrészt felfüggesztheti annak működését. De a felfüggesztésre csak akkor kerülhet sor, ha a személyi és tárgyi feltételek hiánya közvetlenül sérti vagy veszélyezteti a betegek biztonságát, illetve az ellátási érdeket.

Ez a módosítás mérlegelési lehetőséget ad a hatóság kezébe, így ténylegesen csak azoknak a gyógyszertáraknak függesztik fel a működését, amelyek közvetlenül veszélyeztetik a betegek vagy az ellátás biztonságát.

Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink