• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Változtak a gyógyszertárak szankcionálására vonatkozó szabályok

Lapszemle 2021.01.12 Forrás: pharmaonline.hu
Változtak a gyógyszertárak szankcionálására vonatkozó szabályok

Egységesítették azokat a szabályokat, melyeket a közigazgatási hatóságoknak kell követniük a jogsértések szankcinálásakor.

Az Országgyűlés már 2017. októberében megszavazta a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvényt, ami még ugyanabban a hónapban meg is jelent a Magyar Közlönyben. Azonban a törvény hatályba lépését az eredeti 2019-es időpontról 2021 elejére halasztották. A most hatályossá vált törvény célja, hogy egységesítse azokat a szabályokat, melyeket a közigazgatási hatóságoknak kell követniük akkor, ha szankcionálni szeretnék a jogsértéseket - írta a phamaonline.hu a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége közlése nyomán, részletesen ismertetve a változásokat.

Eddig egyik gyógyszerészeti jogszabály esetében sem volt meghatározva elévülési idő, az idei év elejétől kezdve azonban ezt egységesen bevezetik. Nem alkalmazható közigazgatási szankció, ha a jogsértő magatartásnak a szankció alkalmazására jogosult hatóság tudomására jutásától számított 2 év eltelt, vagy az elkövetéstől számított öt év eltelt.

A gyakorlatban a gyógyszertárak számára ennek akkor van jelentősége, ha a hatóság nagyon lassan reagál, vagy csak nagyon későn derül fény egy jogsértésre. Viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy az elévülési időt a hatóság bármely eljárási cselekménye megszakítja (például nyilatkozatra szólítják fel a gyógyszertárat). Ha a hatóság tevékenysége következtében az elévülés megszakad, akkor az elévülési idő minden esetben újrakezdődik.

A Gyftv. eddigi szabályai szerint, ha a hatóság a gyógyszertár ellenőrzésénél bármilyen tárgyi vagy személyi hiányosságot állapított meg, akkor a törvény értelmében fel kellett függesztenie a gyógyszertár működését.

Az új szabályok szerint a hatóság egyrészt felszólítja a gyógyszertár működtetőjét a hiányosságok pótlására, másrészt felfüggesztheti annak működését. De a felfüggesztésre csak akkor kerülhet sor, ha a személyi és tárgyi feltételek hiánya közvetlenül sérti vagy veszélyezteti a betegek biztonságát, illetve az ellátási érdeket.

Ez a módosítás mérlegelési lehetőséget ad a hatóság kezébe, így ténylegesen csak azoknak a gyógyszertáraknak függesztik fel a működését, amelyek közvetlenül veszélyeztetik a betegek vagy az ellátás biztonságát.

Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink