• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Van, ahol pénzt termel az egészségügy

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Az államnak hamarosan meg kell fontolnia a kiegészítő egészségbiztosítások bevezetését.

Az államnak hamarosan meg kell fontolnia a kiegészítő egészségbiztosítások bevezetését – véli Varga Péter Pál gerincgyógyász, akinek a Csányi-család tőkéjével megerősített klinikája is erre tekintve fejleszti például a sportolók speciális ellátását. A Népszava készített interjút a szakemberrel.

- A hír: megvásárolta a Budai Egészségközpontot Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Hogyan zajlik egy ilyen üzlet?
- Egyszerűen. Úgy becsülöm, hogy még hét évem van az aktív pályámból, s ahogy megyek kifelé a műtőből, a cég irányításából, még két nagy feladatom van: biztosítani az itteni gerincsebészet folytonosságát és megerősíteni az intézményt. Ehhez szükség van külső tőkére. Tavaly beleugrottam egy nagy ívű fejlesztésbe, új műtők készültek, kialakítottam egy új igazgatóságot, diagnosztikai centrumot, sportegészségügyi központot. Közben kivásároltam korábbi, teljesen passzív tulajdonostársaimat, az 50 százalékot jegyző Szalay-Bobrovniczky Kristófot (Primátum Found) és a 10 százalékot birtokló Heim Pétert (Confident). Egyszerűen azért, mert a céljaimhoz aktív partnerre volt szükségem. Csányi Sándorhoz több évtizedes ismeretség, barátság köt, jól ismeri a cég működését, de végül a fia kérdezett rá, aki a családi cégüket, a Bonitas 2002-t vezeti, hogy miért nem ők a potenciális új társak. Ekkor már hónapok óta „flörtöltem" egy komoly befektetővel, de a Bonitas ajánlata lett a befutó.

- Kért biztosítékot az intézmény „márkájának", a speciális gerincsebészeti ellátás védelmére?
- Igen, mindent pontosan szabályoz a szindikátusi szerződés, azzal együtt is, hogy a befektetőinknek a legnagyobb vonzerő éppen a gerincgyógyászati központ volt. Ez a részleg önmagában is nyereséges. A Bonitásban ezentúl mi vagyunk az egészségügy, ha ezen a területen továbblépnének, azt rajtunk keresztül, a szakértelmünk támogatásával történik. A gerincsebészeti ellátást magam is fejleszteni akarom, most a bevétel minimum 45 százaléka az egészségbiztosítótól érkezik a közfinanszírozott betegek után. Ezt szeretném növelni, az egészségbiztosító már most sem bír a várólistákkal. Jelenleg a gerincműtétre Pécsett még mindig 700 napot kell várni, nálunk 270-et.

- Akkor mi az, amit nem tud finanszírozni, amihez szüksége van friss tőkére?
- Önálló szárnyat szeretnénk. Az orvosaim szinte naponta kopogtatnak, hogy miért nincs magánfekvő részleg, miközben volna rá igény. Ehhez kell az új épület. Most high-tech eszközeink vannak, de a kubatura régi, ezért most még emeletenként vannak a műtőink. Ez így gazdaságtalan és a betegellátás szempontjából sem ideális. A tervezett új részlegben egy helyre kerül a műtőblokk, az intenzív és a már említett magánfekvő részleg. Ehhez kell legalább 3-4 milliárd forint, magam ezt csak hitelből tudnám finanszírozni. Eddig minden évben növeltük a bevételeinket, az idei évre 6,5 milliárdos bevételhez 400 milliós adózott eredményt várunk. Mióta fennáll a cég, az idén először fizetünk osztalékot. Ha ezek a számok maradnak, és nem lesznek jobbak, már akkor is lukratív a befektetés. De azt gondolom, hogy ennél lesz jobb, mert ősszel megnyit az új szakrendelői blokk, ahol elsősorban sportolókat fogadunk, az ő speciális ellátásukat végezzük. A Budai Egészségközpont szerződéses partnere már most is a Magyar Labdarúgó Szövetségnek és magánbetegként más sportolók is igénybe veszik a szolgáltatásainkat. A teljes interjú