• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Végre ez is kiderült az emlékeztető Covid-oltásról

Lapszemle 2023.11.06 Forrás: penzcentrum.hu
Végre ez is kiderült az emlékeztető Covid-oltásról

Az emlékeztető oltás beadatása a szezonban, azaz most, ajánlott az idősebbeknek, illetve a kockázati csoportba soroltaknak, korhatár nélkül.

Ahogyan arról hétről-hétre beszámolunk a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítöanyag országos átlagértéke az elmúlt időszakban épp, hogy elkezdett csökkenni az NNGYK 43. heti szennyvízelemzése alapján. Ennek ellenére azonban a szennyvízben mért koncentrációk továbbra is jelentősek, sőt Miskolcon emelkedett a mért örökítőanyag. Ennek kapcsán a Pénzcentrum szakértőket kérdezett arról, vajon érdemes-e beadatnunk egy emlékeztető oltást, vagy újra elővenni a szekrényből a maszkokat.

A légúti fertőzések szezonja – akármennyire is 15-20 fokban beszélgetünk éppen – itt van. Viszont azt is el lehet mondani, amit a szennyvízadatok is alátámasztanak, hogy ha nő a koncentráció, akkor valószínűleg a koronavírusnak való kitettség is. Erre számítottunk, minden ország számított – kezdett bele dr. Kemenesi Gábor, víruskutató, hozzátéve, hogy annak ellenére, hogy erre számítani lehetett, Magyarországon továbbra sincsen specifikus oltási stratégia. Azt nem tudom, hogy ez miért maradt el, viszont az biztos, hogy az általános oltási ajánlás része – hasonlóan a külföldi országokhoz –, hogy az emlékeztető oltás beadatása a szezonban, azaz most, ajánlott az idősebbeknek, illetve a kockázati csoportba soroltaknak, korhatár nélkül – emelte ki a biológus.

Sokak próbálják nyomon követni a különböző variánsokat, illetve, hogy melyik oltás melyik variáns ellen véd. Ezzel kapcsolatban azt lehet elmondani általánosságban, hogy bármelyik vakcinával történő emlékeztető oltás javítja a védelmünket. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez nem a fertőzés elleni védelmet jelenti. Ezek az oltóanyagok sok esetben úgy működnek, mint az influenza elleni oltás: védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés ellen, ezért is ajánlott a krónikus betegek számára az emlékeztető oltás, amit az oltópontokon fel lehet venni.

Emellett az oltási javaslatban az úgynevezett fészek-, vagy buborék oltást is ajánlják. Ez annyit tesz, hogy ha valakinek egy családtagja krónikus beteg, vagy idős, akkor a családtagoknak is javasolt az emlékeztető oltás  – fűzte hozzá Kemenesi Gábor, aki szerint mindenképpen érdemes lehet újra maszkot húzni.