• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Vissza kell állítani az orvosi kamara megbecsültségét!

Lapszemle 2023.11.24 Forrás: Origo
Vissza kell állítani az orvosi kamara megbecsültségét!

"Több mint 20 éve viselek kamarai tisztséget. Nem a semmiből és legfőképpen nem a politikából jövök".

Feladatunk, hogy elődeink sikereit példaként kezelve, és hibáikból tanulva, megvédjük és magasan tartsuk a MOK társadalmi elismertségét, éppen ezért új alapokra szeretnénk helyezni az együttműködést a jogalkotókkal, az egészségügyi hatóságokkal, és az etikai ügyekben eljáró szervezetekkel – mondta el az Origónak adott interjúban Dr. Kozma Gábor orvos, a szombati Országos Küldöttközgyűlésen a Magyar Orvosi Kamara elnöki tisztségéért induló jelölt.

Kozma úgy látja, hogy a folyamatos érdekvédelem lehet az egyik megtartó erő a tagság számára, éppen ezért megválasztása esetén aktivizálni kell a kamarai tagságot hiteles és törvényes kamarai működés felmutatásával; ezzel is elősegítve, hogy a jogos igények mielőbb felszínre kerüljenek. Leszögezte azt is, hogy csapatát úgy állította össze, hogy rezidenstől az egyetemi tanárig, gyakorló orvostól az elméleti szakemberig, fiataltól az idősebb korúakig a tagság minden rétege képviselve legyen. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kamara történetében először titkári pozícióban kívánják képviseltetni a rezidenseket, mert belőlük lesznek szakorvos tagjaik; a magánegészségügyet, mert méreténél fogva ma már jelentős súlyt képviselnek az ellátásban; valamint az egészségügyben működő nem orvos diplomásokat, hiszen ők is Kamara megbecsült tagjai.

Ön 2015 és 2019 között a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára volt, de egyébként több mint 20 éve visel kamarai tisztséget. Milyen érzések kötik a Kamarához?

Történetem a kamarában nem ma kezdődött el. Többekkel együtt alapító tagja voltam a zavaros '90-es évek második felében a kamarán belül működő Háziorvosi Szekciónak. Mire megerősödtünk, jött 2006. június 10-e, és akkor az egy napja regnáló egészségügyi miniszter, Molnár Lajos meglátogatta Háziorvosi Kongresszusunkat Ráckevén. Berényi Zolival, Komáromi Zolival és Kertay Aurél barátommal mi négyen együtt alkottuk a fogadó bizottságot. Molnár Lajos kávézás közben, a sokadik cigaretta után egy flegma félmondattal kijelentette, hogy „a Kamara rossz útra lépett, elkezdett politizálni, és én ezt nem tűröm!" Ezután viharos gyorsasággal megszüntette a kötelező kamarai tagságot, elvette az etikai ítélkezés jogát a nem kamarai tagok tekintetében, elvette a Kamarától a működési nyilvántartás vezetésének jogát, a három szintű kamarai szerkezetet pedig megsemmisítette.

Miért most indul el az elnökválasztáson?

Többek között a fentebb elmondott példa indított arra, hogy elinduljak a választáson, és az a számtalan megkeresés, amit a kollégáktól kaptam, akik folyamatosan azt kérdezgették, elég bátor vagyok-e ahhoz, hogy a következő kamarai választáson kiálljak a sokat hangoztatott elveimért és főleg értük, vagy csak beszélek. Ekkor tudatosult bennem véglegesen, amit legbelül már én is éreztem, hogy a Kamara dolgai nem jó irányba mennek. Sokan nem ilyen magatartást, attitűdöt várnak el a szervezettől, hanem harcos, hatékony, de elegáns kiállást hivatásrendünkért.

Saját maga képességeiről mit tudna elmondani?

A magyar egészségügyet testközelből ismerem, immáron több, mint negyed évszázada. Ezen idő alatt az egészségügy minden szintjét volt szerencsém bejárni, dolgoztam kórházban belosztályon, koronária őrzőben, járóbeteg szakellátásban, alapellátásban. Voltam intézményvezető, részt vettem több, az alapellátás reformját célzó projektben, 2020-2023-ig országos szakfelügyelő főorvosi megbízást töltöttem be alapellátás területén.

Több mint 20 éve viselek kamarai tisztséget. Nem a semmiből és legfőképpen nem a politikából jövök. Orvos vagyok és ebben az életben már az is maradok. Ezért merek kiállni és arról beszélni, hogy szerintem hogyan kellene fejlődnünk. Nekünk orvosoknak, a saját kamaránkban.

További részletek a teljes interjúban

 

Legolvasottabb cikkeink