• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az amerikai Lyme-tesztek európai felhasználhatóságáról

Lyme borreliosis 2022.11.23 Forrás: Weborvos
Az amerikai Lyme-tesztek európai felhasználhatóságáról

A Lyme-kórnál dominánsan jelentősen több Borrelia törzs van jelen Európában, mint Észak-Amerikában.

Európában az in-vitro diagnosztikai tesztekre legújabban az IVDR (In Vitro Diagnostic Regulation) rendelet vonatkozik (az EU 746/2017 sz. rendelete), amely részletes vizsgálatokat és komoly akkreditációt követel meg a bevizsgálási folyamatra. Az IVDR-nek való megfelelés felmérése előfeltétele annak, hogy a gyártók/forgalmazók megszerezzék a tanúsítványt, amely termékeik európai piacon történő forgalmazásához szükséges. A rendeletnek megfelelő diagnosztikai módszerek CE-jelzéssel vannak ellátva, amely biztosítja azt, hogy a teszt az európai viszonyoknak megfelelő teljesítőképességű. Ez különösen fontos olyan betegségek vizsgálata esetén, amikor az európai járványügyi viszonyok eltérnek más földrajzi területeken tapasztaltaktól. Ilyen a Lyme-kór is, amelynél dominánsan jelentősen több Borrelia törzs van jelen, mint Észak-Amerikában.

Az Egyesült Államokban az FDA (US Food and Drug Administration) hasonlóan szigorú előírásokat alkalmaz, azonban a két rendszer között nincs automatikus átjárás. A közelmúltban számos olyan teszt vált elérhetővé hazánkban és Európában, amelyek csak US FDA regisztrációval rendelkeznek, illetve kifejezetten az Egyesült Államokra lettek kifejlesztve. Ezeknek a teszteknek a felhasználhatóságáról, a kellő elővigyázatosságról szól ez az összefoglaló.

Klinikai igazolás, mint a legmagasabb szintű bizonyíték

Az igazolás legmagasabb szintje egy ún. prospektív, előre megtervezett klinikai vizsgálat, amikor legalább egy pozitív és egy negatív karon besorolt alanyok közül kell a vizsgálati módszernek „vakon” (nem ismerve az alanyok kari besorolását) megmutatnia, hogy ki melyik csoporthoz tartozik.

Az IVDR és a US FDA rendeletek is megengednek ennél alacsonyabb szintű igazolást, például előzetesen biobankba begyűjtött vagy laboratóriumban készített mintákon végzett ún. „analitikai” vizsgálatokat. A klinikai vizsgálatok terveit, amennyiben ilyeneket egyáltalán elvégeznek, a gyártók (szponzorok) előzetesen feltöltik független oldalakra, pl. clinicaltrials.gov vagy clinicaltrialsregister.eu  .

Amennyiben klinikai vizsgálatokat, akár belső vizsgálatokat végeznek, azokat gyakran publikálják, amely a marketingtevékenység részét is képezheti. A publikáció minőségét nehéz ellenőrizni, de egy minőségi folyóirat esetén ez általában nem megvásárolható. Fontos megjegyezni, hogy egy engedéllyel rendelkező laboratórium mind az USA-ban, mind Európában végezhet olyan teszteket, amelyeket az illetékes hatóság nem hagyott jóvá, tehát sem FDA, sem EU (CE) regisztrációval nem rendelkeznek.

A Viramed/Virachip, a hazánkban egyik leggyakrabban használt szerológiai módszer

A szerológiai vizsgálatok fontos információt jelentenek a páciens immunválaszáról. Bár eredményük a Borrelia fertőzés esetén nagymértékben függ attól, hogy az immunválasz egyáltalán kialakul-e és hogyan hullámzik. A Virachip teszt egy automatizált tesztelési és leolvasási rendszerrel működik, amely egy mikrochipen tartalmazza azokat az antigéneket, amelyek a reakcióban részt vesznek. A működés elve megfelel egy Western blot tesztének.

A tesztet a Borrelia B31 (amerikai) törzsre prospektív vizsgálatban 41 pozitív és 87 negatív (összesen 128) mintán vizsgálták, amely nem felel meg a legalapvetőbb, általánosan elfogadott statisztikai követelményeknek. A klinikai vizsgálatnak nincs nyoma független weboldalon. Emellett végeztek előzetes és utólagos analitikai vizsgálatokat is, ez utóbbi adatait a Journal of Clinical Microbiology (2,78 impakt faktorú) folyóiratban, 2018-ban publikálták. A teszt egy másik verzióját meg nem nevezett eredetű mintákon (106 pozitív, 134 negatív, összesen 240) vizsgálták, de prospektív klinikai vizsgálat nem szerepel független adatbázisban. A lelet egyszerű „pozitív-negatív-kétes” információt tartalmaz az IgM és IgG típusú antitestekre.

Vibrant Wellness Tickborne panel

A teszt szintén szerológia alapú, tehát indirekt teszt, ami az immunreakcióra épít. A vizsgálatot csak az USA területén végzik, a mintákat helyi képviselők veszik le és juttatják el a laborba. A panel az eredményeken közölt apróbetűs információ szerint nincs a US FDA által sem jóváhagyva, CE regisztrációval nem rendelkezik. Prospektív klinikai vizsgálatnak nincs nyoma független weboldalon.

Belső analitikai vizsgálatok eredményeit közölték, melyeket 90, USA CDC biobankból származó pozitív minta és 142 egészséges önkéntes mintája alapján végeztek. Az eredményeket a Scientific Reports (1,0 impakt faktorú) folyóiratban publikálták. A lelet közel 20 oldalas, részletes információt tartalmaz az egyes antigénekre adott reakció mértékéről, valamint az USA CDC szerinti és egy alternatív leolvasási mód szerinti pozitív-negatív értékelést is.

A teszt tartalmaz információt a gyakori Borrelia törzsek mellett az USA-ban előforduló társfertőzésekre adott immunválasz tekintetében is. A panel része egy DNS vizsgálatára épülő PCR teszt is, amely módszer azonban vérmintán általában nagyon alacsony érzékenységű, gyakorlatilag az esetek kevesebb mint tizedében mutatja ki a fertőzést.

A fentiekből látható, hogy az USA-ban kifejlesztett és az európai követelmények szerint nem, vagy nem prospektív klinikai kutatás alapján validált tesztek eredményeinek értelmezése esetén kiemelt figyelem szükséges.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30135227/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7581523/
https://www.scimagojr.com
Viramed és Vibrant teszt kit leírások

 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink