• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Közép-Európa: minden 5. ember találkozott már Lyme-kórral?

Lyme borreliosis 2022.08.19 Forrás: Weborvos
Közép-Európa: minden 5. ember találkozott már Lyme-kórral?

A felmérések szerint Közép-Európa lakosságának 21 százaléka már találkozott Lyme-kórral.

A legfrissebb kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy világszerte minden hetedik embernek lehet Lyme borreliosisa – jelentették ki kínai kutatók a nyár elején megjelent tanulmányukban.

Európában az esetek száma folyamatosan nőtt, az elmúlt két évtizedben több mint 360 ezer esetet jelentettek. Csehország, Észtország, Litvánia és Szlovénia jelentése szerint Közép-Európa az a régió, ahol a legmagasabb a Lyme borreliosis előfordulása. 1990 és 2010 között a betegség legmagasabb átlagos megjelenése a jelentést tevő országok közül Fehéroroszországban, Belgiumban, Horvátországban, Norvégiában, az Orosz Föderációban és Szerbiában <5/100 000 eset volt, Bulgáriában, Finnországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában <16/100 000, a Cseh Köztársaságban, Észtországban és Litvániában <36/100 000 eset volt, Szlovéniában pedig <130/100 000 esetet regisztráltak.

Az elmúlt évtizedekben változásokat figyeltek meg a kullancsok és a betegség földrajzi és időbeli elterjedésében. A kullancsok egyre nagyobb tengerszint feletti magasságra és több északi szélességre terjednek, a betegségek előfordulása pedig tavasz és ősz felé tolódik el. Számos tényező befolyásolja, köztük az éghajlatváltozás, a talajborítás és a földhasználat változása, a kullancsok gazdáinak eloszlásában bekövetkezett változások és az ember által előidézett környezeti változások.

Kínai kutatók friss tanulmánya szerint a világ népességének több mint 14%-a valószínűleg kullancsok által terjesztett Lyme-kórban szenved vagy szenvedett, amint azt a vérben lévő antitestek jelenléte jelzi – derül ki a rendelkezésre álló bizonyítékok összevont elemzéséből, amelyet a nyílt hozzáférésű BMJ Global folyóiratban tettek közzé.

Az elemzés szerint Közép- és Nyugat-Európa, valamint Kelet-Ázsia a világ azon régiói, ahol a legmagasabb a fertőzés előfordulási gyakorisága, míg a vidéken élő, 50 év feletti férfiak a leginkább veszélyeztetettek. Az adatok összevont elemzése kimutatta, hogy világszerte Lyme borreliosis fertőzés elleni antitestek jelenléte a vérben a lakosság 14,5 százalékánál volt jellemző. A három legnagyobb jelentett érték Közép-Európa (21%), Kelet-Ázsia (16%) és Nyugat-Európa (13,5%) volt. A skála másik végén a legalacsonyabb fertőzöttséggel rendelkező régiók a Karib-térség (2%), Dél-Ázsia (3%) és Óceánia (közel 5,5%) voltak.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a betegség jelenléte 2010–2021-ben magasabb volt, mint 2001–2010-ben” – írják a tanulmány szerzői. A lehetséges magyarázatok közé tartoznak az ökológiai változások és olyan tényezők, mint a hosszabb nyár és a melegebb tél, a kevesebb csapadék, az állatok vándorlása, a szántóföldek szétaprózódása és a szabadban, háziállatokkal töltött több idő.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak: „A bejelentett becsült globális fertőzöttség viszonylag magas. A Lyme-kór egy széles körben elterjedt fertőző betegség, de világszerte nem kapott különösebb figyelmet.”

A tanulmány részletei ide kattintva érhetőek el.

Legolvasottabb cikkeink