• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megjelent a kullancs encephalitis az Egyesült Királyságban

Lyme borreliosis 2023.05.03 Forrás: Weborvos
Megjelent a kullancs encephalitis az Egyesült Királyságban

A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázata nagyon alacsony Angliában, eddig csak egy ember fertőződött meg tavaly.

A világ számos részén elterjedt, kullancsok által hordozott vírus most már az Egyesült Királyságban is jelen van, és az egészségügyi tisztviselők emlékeztetik a lakosságot, hogyan kerüljék el az apró kullancsok csípéseit.

Azt mondják, hogy a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázata nagyon alacsony - eddig csak egy ember fertőződött meg Angliában, tavaly. A vírust hordozó kullancsfaj azonban széles körben elterjedt az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége változtatásokat javasolt a kórházi vizsgálatokban, hogy az új eseteket gyorsan fel lehessen fedezni.

Angliában és Skóciában, ahol egy valószínűsíthető kullancs encephalitis esetet regisztráltak, most fokozottan ellenőrzik a vírust. Az egészségügyi tisztviselők a vírus elleni antitestek jelenlétét is vizsgálják a tünetmentes emberek vérmintáiban Yorkshire azon részein, ahol a megerősített esetet észlelték.

Fontos tudni, hogy kullancs által terjesztett agyvelőgyulladásnak (FSME), azaz a kullancs encephalitisnek és a Lyme-kórnak semmi köze egymáshoz. Míg a Lyme-kór a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok által okozott megbetegedés, addig a kullancs encephalitis fertőzést a Flaviviridae családba tartozó FSME-vírusok okozzák.

A Lyme-kór tünetei három szakaszban jelentkezhetnek: a legegyértelműbb tünet a Lyme-folt, az úgynevezett vándorló eritéma, amely a csípés helyén jelenik meg, nem viszket, de meleg tapintású, és az esetek nagyjából egyharmadában jelentkezik. Jellemző tünet még a fejfájás, izomgyengeség, láz, általános rossz közérzet és gyengeség is gyakori. A második szakaszban a baktérium más szervrendszereket is megtámadhat, ezek közül a leggyakoribb az idegrendszer: merev nyak, fényérzékenység és agyhártyagyulladással járó fejfájás jelezheti. A harmadik szakaszban a betegség tünetei krónikussá válhatnak, ami a kezeletlen vagy nem megfelelő kezelés következtében alakul ki. A rendkívül súlyos tünetek közé tartozik az állandó fájdalom, zsibbadás, bizsergés és égő érzés a végtagokban; kognitív nehézségek és álmatlanság.

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (FSME) sokkal kevésbé valószínű a szigetországban. Dr. Meera Chand, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének igazgatóhelyettese szerint a betegség „nagyon ritka az Egyesült Királyságban”, és a lakosságot érintő kockázat „nagyon alacsony”. Azt mondta azonban, hogy a lakosságnak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje a kullancscsípést, amikor a szabadban tartózkodik, és ne felejtse el ellenőrizni magát utána, valamint ha találnak kullancsot, azonnal eltávolítani.

Hogyan kerüljük el a kullancsokat:

·       Jól jelzett ösvényeken járjunk, hogy elkerüljük a növényzetet.

·       fedje be bőrét, amikor a szabadban sétál, és tűrje be a nadrágot a zokniba.

·       viseljen világos színű ruhát, hogy a kullancsokat észrevegye, és le tudja söpörni.

·       használjon rovarriasztót.

·       rendszeresen ellenőrizze ruházatát és testét kullancsok után kutatva, valamint gyermekeit és háziállatait is.

·       a felnőtteket általában a lábukon, míg a gyermekeket általában a fejükön vagy a nyakukon csípik meg.

Hogyan távolítsa el biztonságosan a kullancsokat:

·       a lehető leghamarabb távolítsa el őket

·       használjon finom hegyű csipeszt vagy kullancseltávolító eszközt.

·       a kullancsot a lehető legközelebb fogja meg a bőrhöz.

·       lassan és határozottan húzza felfelé, mivel a bőrben maradt szájszervek fertőzést okozhatnak.

·       haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha influenzaszerű tünetekkel járó rosszullétet tapasztal, vagy ha terjedő, körkörös, piros kiütések jelentkeznek rajta.

A FSME-vírussal fertőzött kullancsokat Anglia néhány területén, többek között Hampshire-ben, Dorsetben és Norfolkban találtak, és ritka esetekben a közelben élő emberek is megfertőződhettek - de eddig egyetlen esetet sem erősítettek meg.

A jövő héten a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán bemutatásra kerülő kutatásban a tudósok arról számolnak be, hogy a FSME megbetegedések száma Európában emelkedik, 2020-ban mintegy 3800 esetet jelentettek. Feltételezésük szerint a fertőzött kullancsokat az éghajlatváltozás miatt vándormadarak hozhatták be az Egyesült Királyságba.

Sally Cutler, a Kelet-londoni Egyetem orvosi mikrobiológia professzora megerősítette, hogy a FSME-vírus 2019 óta alacsony szinten jelenik meg kullancsokban az Egyesült Királyságban. Elmondta, hogy a vírusnak különböző változatai vannak, és az eddig az Egyesült Királyságban kimutatott vírus "az egyik enyhébb változat volt". Cutler professzor hozzátette: "A védőoltásokat a magasan endémiás területeken a populációk védelmére használják, de valószínűleg még nem vagyunk olyan helyzetben, hogy jelenleg szükségünk lenne ilyen szintű védelemre".

Az egészségügyi tisztviselők szerint mindenkinek, aki kullancscsípés után rosszul érzi magát, orvoshoz kell fordulnia. A súlyosabb tünetek közé tartozik a súlyos fejfájás, a merev nyak, a megmagyarázhatatlan roham, a hirtelen zavartság, valamint a karok és lábak gyengesége.

Forrás: BBC

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink