• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Miért nem a baktériumot keressük?

Lyme borreliosis 2020.10.14 Forrás: Weborvos
Miért nem a baktériumot keressük?

A Lyme borreliosis vizsgálatának alapkérdései: miért nem a baktériumot keressük és miért nem elégendő a szerológiai teszt?

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért nem a baktériumot keressük – fogalmazta meg a Lyme diagnosztika egyik alapkérdését dr. Esztó Klára Lyme specialista, aki 45 éve foglalkozik a Lyme-kór tüneteit mutató betegekkel. A szakma válasza erre a kérdésre az, hogy azért nem magát a kórokozót keressük, mert nagyon kicsi hatásfokkal lehet megtalálni, ugyanis ez a baktérium nem elsősorban a vérben élősködik. A specialista szerint ezért sem végeznek rutinszerűen direkt PCR vizsgálatot.

A direkt vizsgálatokkal szemben az indirekt vizsgálatokat indokolt esetben finanszírozza a társadalombiztosítás, azt rutinszerűen végzik. A háziorvos is megrendelheti, ha szakorvos nehezen elérhető, például vidéken, de általában a bőrgyógyász szakorvos vagy pedig a betegség által érintett szakorvos rendeli el. További lehetőség, hogy elküldik infektológushoz, illetve Lyme klinikára a beteget. Persze, sokan magánúton keresik a diagnózis lehetőségeit.

Vajon kijelenthetjük-e, hogy minden rendben van betegünkkel, ha az indirekt, szerológiai vizsgálat nem mutatja ki az ellenanyagot? Sajnos nemmel kell válaszolni, derül ki dr. Esztó magyarázatából. Ez ugyanis nem jelenti egyértelműen azt, hogy nem fertőzött valaki. A kérdés az, hogy elég sok Borrelia van-e a szervezetben, vagy sem. Mert, ha nem, akkor kevés az ellenanyag, és ezért nem mérhető a mennyisége. Például a fertőzés 1-6. hetében jellemzően nincs annyi ellenanyag, amit szerológiai vizsgálattal ki lehet mutatni, miközben fertőzött a beteg. Másik nem ritka eset lehet például, amikor valamennyi Borrelia ellen termelt ellenanyag már úgynevezett immunkomplexben (azaz a Borreliákra rátapadva) van, és emiatt nem lehet ezeket az ellenanyagokat kimutatni.

Az immunrendszer ellenanyagot termel minden, a szervezetet érő „támadáskor”, majd egyre specifikusabbat állít elő, így csak azok az ellenanyagok értékelhetők a Lyme betegség kórismézésekor, amelyeket csak a Borrelia ellen termelt a szervezet. Mivel számos Borrelia fajta van, és nem mindegyik okoz Lyme fertőzést, mutatkozik némi bonyodalom. A Lyme-kórt ugyanis csak egy család okozza, de a szervezet olyan ellenanyagokkal is védekezik a Lyme fertőzés ellen, amelyek valamennyi Borrelia fajta, és nemcsak a Lyme-betegséget okozó Borrelia család ellen hatékonyak. Ezeket hiba lenne kihagyni a tesztek készítése során, mert ezeket az ellenanyagokat gyakran használja a Lyme elleni védekezésre is a szervezet. Tehát a legpontosabb vizsgálatok kimutatják a gyakori, de kevésbé specifikus, és a kifejezetten specifikus ellenanyagokat is.

A Lyme szerológiai leletet akkor lehet biztosan értékelni, amikor a beteg kifejezetten a Lyme-kórt okozó Borrelia család egyes tagjai ellen is termel vérből kimutatható mennyiségű ellenanyagot, magyarázza dr. Esztó Klára. Egyébként főként a kórtörténetre, az egyéb laborleletekre és a klinikai tünetekre támaszkodva tudja a klinikus valószínűsíteni vagy elvetni a fertőzés fennálltát. A Weborvos információi szerint az Európai Unió 2018 novemberi határozata egyébként megengedi a tünetek alapján kimondott diagnózist: "kéri a tagállamokat, hogy bővítsék ki a klinikai vizsgálat alkalmazását, hogy az orvosok diagnosztizálni tudják a Lyme-kórt akkor is, ha negatívak a szerológiai vizsgálatok, annak érdekében, hogy segítsék a betegeket a „terápiás patthelyzet” feloldásában".

Fontos tudni, hogy a Lyme betegség diagnózisa mindig klinikai diagnózis, tehát nem a laborlelet dönti el a fertőzöttséget, az csak segíti a klinikust, hogy sok egyéb tényező figyelembevételével döntsön a beteggel kapcsolatos teendőkről.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Legolvasottabb cikkeink