• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

46 éves nő

Orvos válaszol

46 éves nő vagyok! 1 éve egy kilinikán kezelnek! A diagnosis
Mikroszkopós polyangitis Gastrooesophagealis reflux betegség Rheumatoid érgyulladás. Gyógyszerek: T.Medrol 6 mg, T.Controloc 1x40 mg, T.Imuran 1x150mg, T.Kálium durules 3x1, Ca-Mg pilula este 2,T. Vitamin D3 heti 2x1000NE.
Jelenleg az állapotom stagnál! A vér eredményeim az orvos szerint elfogathatóak és a szervezetem jól reagál a gyógyszerekre! Ami nyugtalanit, hogy közöltem az orvosomnak, hasmenésem van amit nem igazán tudok tartani. Éjszakánként szorongás érzetem van, ami korábban nem volt! Az orvos annyit mondot, hogy a gyógyszerektől van, de nem váltottunk másik gyógyszerre! Mit ajálna, hogy mégis megszabaduljak a panaszaimtól?! Ez a betegség gyógyítható-e, vagy csak kezelni lehet? Egyáltalán mi ez a betegség?

Reflux betegségével és rheumatoid érgyulladásával klinikán kezelik a rendelkezésre álló legmodernebb készítményekkel, amiktől azt várják, hogy remsszióba kerüljön, tehát lehetőleg panaszmentes legyen. Úgy gondolom, hogy nem fognak más gyógyszerre váltani, mert a legjobbakat kapja. A gyógyszeres kezelésnél mindíg azt mérlegeljük, hogy mennyi hasznot várunk a kezeléstől és mennyi a kockázat. Tehát ha jelentkezik bár mellékhatás, de ez elviselhető és a gyógyszer pozitív hatása pedig jó, akkor nem szüntetik meg a kezelést. A Medrol mellékhatásaként jelentkezhetnek pszichées zavarok is, gyomor-bélrendszeri panaszok is. Az Imuran mellékhatása is lehet hasmenés /étkezés után vegye be/ a
Controloc-ot a reflux miatt kapja, mellékhatásként okozhat hasmenést is és néha depressziót. A kálium-durules is erősítheti esetleg a hasmenést, a Magnézium is okoz hasmenést, a kálcium csak nagyon ritkán, a D3 vitamin csak túladagoláskor okozhat hasmenést. Tehát az alapbetegségét klinikán kezelik, a legmodernebb gyógyszereket kapja, állapotának a javulását várják, illetve nem fog súlyosbodni a kezelés mellett. A gyógyszerek közül csak azt lehet másikra váltani, ami a
reflux betegségre hat, tehát a Controloc tabletta helyett lehetne másfajtát adni - bár a Controloc protonpumpagátló, tehát szintén a modern savcsökkentők csoportjába tartozik, de meg lehet próbálni ebből a csoportból másik hatóanyagot, bár mindegyiknek van több-kevesebb mellékhatása.


                                                                        dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink