• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Behcet-kór

Orvos válaszol

28 éves nő vagyok. Tavaly felmerült a gyanú, hogy Behcet betegségem lehet. Az egyik leletemen csak annyi van erről, hogy Behcet susp. A főorvos úr szerint akkor lehetünk biztosak ebben, ha több tünet újra egyszerre jeletkezik. A tünetek megjelenése után többféle diagnózist kaptam: herpes genitalis, herpes zooster ( A számban kiskorom óta kéthavonta vannak aphták.), de a tenyésztés nem mutatott ki kórokozót. Ezen kívül szemgyulladásom és ízületi gyulladásom volt.A Behcetről nagyon kevés információt találtam, többnyire külföldi honlapokat, amik a témával foglalkoznak.Több országban is létezik olyan társaság, amely információkkal, tanácsokkal látja el a betegeket, és a páciensek egymás között is tarthatják a kapcsolatot. Azt szeretném tudni, hogy létezik-e ilyen társaság Magyarországon, és vannak-e olyan orvosok, akik már sikeresen kezeltek ilyen betegeket. Válaszával sokat segítene, nem szeretném megvárni, hogy a tünetek újra jelentkezzenek (persze ez elkerülhetetlen, ha mégis így van), még előtte tájékozódni szeretnék, kihez fordulhatok, kiket kérdezhetek meg a tapasztalatokról stb...(Az említett orvoshoz nagyon nehéz bejutni, kb. egy hónap a várakozási idő, és azt tanácsolta, csak akkor menjek vissza, ha újra jelentkeznek a tünetek.)

A Behcet-kór idült gyulladásos betegség, amely egyszerre több szervünkben is zajlik / bőr, nyálkahártyák, szem, ivarszervek, erek, izületek, központi idegrendszer, emésztőrendszer lehet érintett/.
Oka ismeretlen. A 30. életév után szokott kezdődni és férfiaknál gyakoribb. A beteg szervekben, szövetekben mindíg van érfal gyulladás. A beteg tünetei közül a leggyakoribbak a következők: szájnyálkahártya fekélyek / az aphta önmagában még a gyanút sem kelti fel, kórokozó aphtából nem mutatható ki/ emellett genitális fekélyek is jelentkeznek, amelyek szintén fájdalmasak. A
szemen iridocyclitis jelentkezik fájdalommal, fénykerüléssel, romló
látásélességgel.A retinán érfalgyulladás / vasculitis/ és papillitis
alakulhat ki. A bőrtünetek: hólyagok, szőrtüszőgyulladások, gennyes kelések, de a legjellegzetesebb az ún. erythema nodosum-szerű folt megjelenése és a bőr gyulladásos reakciói / ez azt jelenti, hogy pici szúrás, sérülés is jelentős bőrgyulladást okoz a sérülés környezetében/. A betegek felében jelentkeznek izületi gyulladások, amelyek a nagy izületeket érintik és viszonylag enyhék. A betegek negyedében vénagyulladások fordulnak elő, esetleg thrombózisok. A központi idegrendszer érintettsége
esetén jóindulatú agynyomásfokozódás a leggyakoribb. Az emésztőrendszerben bizonytalan hasi panaszoktől a vastagbélgyulladásig bármi előfordulhat. Mivel a szervezetben majdnem mindenütt érfal-gyulladás zajlik, ezért értágulatok / aneurysmák/ és thrombozisok egyaránt előfordulhatnak. Társul viszonylag enyhe vesegyulladás. A betegség kórismézése / diagnózis/ a tünetek, a klinikai kép alapján történik, ezért a biztos diagnózis kimondásához hónapok kellenek, mivel a tünetek nem egyszerre és nem egymásután jelentkeznek. Vannak hasonló kórképek, ezért azoktól el kell különíteni és jellegzetes laborértéke sincs a Behcet.-nek. A Behcet-kór egy idült betegség, a szakkönyvek szerint is "jól kézben tartható betegség". A különböző időközökben jelentkező különböző panaszok eredményesen kezelhetők. A Behcet-gyanú egyébként többször felmerül, ez nem diagnózis, de pl. az ismétlődő meghatározott szemgyulladások esetén is szinte mindig gondolnak rá. A gyanúő még nem jelent diagnózist és a főorvos úrnak igaza van, várnia kell. Arra kell várnia, hogy lesznek-e olyan tünetei, amelyek megerősítik ezt a gyanút, vagy egész egyszerűen több, különféle betegsége volt. Ilyen társaságról nem tudok. Mivel a betegség lefolyása szabálytalan, tünetei sem mind jelntkeznek, van akinek a szemét érinti főleg, másnak thrombózisai vannak stb., ezért az egyik beteg által tapasztaltai nem nagyon segítenek a másiknak. Betegklubokat olyan esetben célszerű létrehozni, amikor nagyon sok a hasonlóság a tünetekben és a kezelésben.Szerintem az a legjobb, ha a háziorvosa ismeri az Ön összes leletét és eldönti, hogy milyen esetben szükséges feltétlenül az említett főorvos felkeresése, ahova valóban csak akkor menjen vissza, ha olyan tünet jelentkezik, amelyet a háziorvos is besorolhatónak vél a Behcet-tünetek közé. Nem utolsó sorban pedig Behcet-kezelőorvos nincs, mint az a fentiekből kiderül. Minden egyes tünettel az érintett szervrendszer szakorvosához kell fordulni, aki a tünetet kezeli. Éppen ezért arra a kérdésére, hogy vannak-e orvosok, akik már sikeresen kezelték az ilyen betegeket azt kell válaszolnom: hogy a Behcet-kórt nem kezelte sikeresen senki, mert nincs oki gyógykezelése. A Behcet-kór fellángolásainak a tüneteit pedig minden szakorvos sikeresen kezeli.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink