A belekben a gázok részben a lenyelt levegőből, részben a bélben az emésztés folyamán, a bélbakteriumok által termelt gázokból származnak. Leggyakrabban hidrogen, metán és széndioxid.Ez egyértelmü magyarázatot arra is, hogy vannak olyan egyének, akik a szokottnál több levegőt nyelnek, ezért gyakran böfögnek, vagy igen szelesek. Más esetekben a táplálék összetétele olyan, hogy elősegiti a gázképződést. Első sorban az emészthetetlen, szénhidrátokat tartalmazó zöldségfélék és gyümölcsök (ismert a főtt bab puffasztó hatása, ill. általában a hüvelyeseké) segítik elő a gázképződést. Sokaknál a búza-, kukorica-, burgonyaliszt vezet hasonló panaszokhoz. A laktoz intolarencia (tejtermékek) ugyancsak szerepet játszhat.A vizsgálatok szerint egy felnőtt ember naponta 10-25 alkalommal üriti ki a gázokat, ennek megfelelően visszatartani nem helyes, meg kell választani a helyet a diszkrét elvégzéséhez. A gázok általában nem szivódnak fel, ezért azok puffadást, görcsöket okoznak. A táplálék megválasztásával, étkezési korpa fogyasztásával ( bár egyes esetekben a panaszok fokozódnak), a nyelés gyakoriságát fokozó élvezeti cikkek ( rágógumi, cigaretta) kerülésével általában csökkenthetők a tünetek. Hosszan tartó vagy testsúlycsökkenéshez, leromláshoz vezető állapotok orvosi kivizsgálást indokolnak, mert más betegségek is meghuzódhatnak mögötte. Egyébként kellemetlen, de nem veszélyes állapot. Megpróbálkozhat orvosi szén fogyasztásával is.