• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Csecsemőmirigy nem sorvadt el

Orvos válaszol

Egy barátnőm meghalt a közelmúltban. A boncolás kimutatta, hogy cseppszívvel született, valamint a csecsemőmirigye sem sorvadt(?) el. Szeretnék tisztában lenni ezekkel a fogalmakkal, tünetekkel, gyakoriságukkal, felismerési lehetőségükkel. Szeretnék választ kapni a kérdéseimre, mert sajnos az interneten nem találtam információt. Szükségem van a tudásra, ahhoz, hogy fel tudjam dolgozni a történteket. A racionalitás talán segít...

A csecsemőmirigy /thymus/ a szegcsont mögött helyezkedik el a mellkasban. 2 lebenyből álló szerv. Csecsemő-és kisgyermekkorban van rá szükség, ilyenkor működik. Serdülőkor után teljesen visszafejlődik, ilyenkor a helyét zsírszövet foglalja el. Tehát nem kell megkérdőjeleznie az elsorvadást, jól hallotta/ vagy olvasta. A csecsemőmirigy különben nyirokszerv, antitesteket képez. Ő biztosítja az ún. celluláris immunitást, emiatt idegen szöveti transzplantátumok kilökődnek a szervezetből. Ez a szervezet védekezésének az egyik módja és ha nincs thímus, akkor a szervezetnek ez a védekezési módja kiesik.

A csecsemőmirigy valószínűleg termel egy olyan anyagot is, amely a szervezet egyéb nyirokszerveit védekezésre alkalmas fehérvérsejtek termelésére ösztönzi. Ezért képes a szervezet idegen fehérjékkel szemben ellenanyagot termelni. /az valószínűleg egy hormonszerű anyag és thímosin-nak nevezik/ ha a csecsemőmirigy működése nem megfelelő, akkor valószínűleg autoimmun betegségek jönnek létre, ilyenkor a fehérvérsejtek nem ismerik fel a szervezet saját fehérjéit, és ellenük ellenanyagot termelnek, mert azt hiszik, hogy idegen fehérjék.

Vannak betegségek, amelyekre fokozott csecsemőmirigy aktivitás jellenző. Ilyen például a myasthenia gravis stb., Előfordul az, hogy a thymus nem sorvad el, hanem felnőtt korban is megmarad. Az ilyen emberekben gyakori a nagyon súlyos izomgyengeség azért, mert az ideg-izom ingerületátvitel megszűnik. Ez azért következik be, mert a csecsemőmirigy termel egy olyan anyagot is, amely az ideg-izom átviteltre hat / neuromuscularis ingerületvezetés/ Az irodalomból ismert, hogy számos hirtelen halál esetén a boncolás során működő thymus szövetet, tehát el nem sorvadt és hormonszerű anyagokat termelő thymust találtak. Konkrétumot tehát nem tudok mondani, de az egészen biztos, hogy a thymus fontos csecsemő-és gyermekkorban, el kell sorvadnia, mert jelenléte felnőtt korban káros.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink