• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emlődaganat jeligétől kapott válaszra utómagyarázat

Orvos válaszol

Köszönöm a válaszát. A mellplasztika során eltávolították a daganatot, majd cytológiára küldték. Ez rosszindulatú elváltozást igazolt, ami hormonérzékenységet mutatott. Az onkoteam sugár-és hormontherápiát írt elő, de először az őrszem nycs.-ót el kellett távolítani, további cytológia céljból. A hormonth.-át megkezdték, a sugár th.-át nem mertem vállalni, mivel a radiológus sem udta egyértelműen vállalni, hogy az implantátum mellett lesz-e valami károsodás. Tehát, mivel a műtétet végző, az onkológusok, a radiológus véleménye ellent mondott, ez utóbbi kezelésre nem került sor. A műtét 2005 májusában volt. sajnos a hormonth.-a vízvisszatartó hatása miatt már 10 kg-ot híztam. A depressziós tünetekről nem is beszélve. A ct és MRI-vel kapcsolatban azért tettem föl a kérdést, mert még nem hallottam ilyen esetről, hogy egymás után végezzék. Az ön által említett okból kiindulva is. Természetesen, nem a vizsgálat ellen van kifogásom,hiszen ez óriási dolog. Köszönöm megtisztelő válaszát, és további jó egészséget és munkát kívánok önnek!És türelmet hozzánk! :-)

Kedves Hölgyem! levelét úgy értelmezem, hogy volt egy mellplasztika, mikoris tumort találtak, de a plasztikát megcsinálták és implantátumot helyeztek be. / biztos volt oka, de arról nem ír/. Nem világos, hogy e plasztikai műtét után vették ki a regionális nyirokcsomót? És az milyen volt? Valószínűleg nem volt érintve. Daganata hormonérzékeny, ezért azt a kezelést vállalta. Mivel nem szoktak implantatum mellett sugárterápiát adni, illetve a mellimpléantatumot benthagyni, ezért az is természetes, hogy a radiológus orvos megosztotta a kétségeit Önnel, tehát korrekt módon felvilágosították. Ön az implantatum benthagyása mellett döntött, s ezért az onkológusok javasolta irradiációt nem vállalta. A szövetekben lévő vízretenció miatti hízással most nem foglalkozzon, annak nincs jelentősége. Azt gondolom, volt egy CT kontroll és ott valami nem volt világos. Ezért azonnal MRI-t kértem, mert azon a szövetek és lágyrészek meglehetős biztonsággal megítélhetők és az Ön esetében az implantatum bezavar a CT-n.
Viszont van, amit CT-n lehet jobban látni.Tehát szerintem azért szervezték egy napra a két képalkotó diagnosztikát, nehogy késő legyen ha esetleg áttétképződésről stb., van szó. Természetesen a szervezet ilyenkor kap "sugarat", de ezzel nem ártottak Önnek. Meggyőződésem, hogy valaki programozott MRI vizsgálatát halasztani jkellett ahhoz, hogy Önt még aznap biztonságban hazaengedhessék. A depressziós tüneteket ne engedje elhatalmasodni, erre nagyon oda kell figyelni, ha kell, akkor kezelni. Teljes gyógyulást és az ahhoz vezető útra jó lelki állapotot kívánok.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink