• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Epepanaszok negatív UH lelettel

Orvos válaszol

Néhány napja hasi ultrahangon voltam,ami teljesen negatív lett. Az orvos szerint az epehólyagnál sincs semmi gond,még gyulladást sem észlel. Ennek ellenére néha fájdalmat érzek epetájékon,ami ritkán a jobb lapockába sugárzik. Különböző ételekre is érzékeny vagyok, de ez nem újkeletű, már hosszú évek óta tart. Ugyancsak ritkán keserű ízt érzek a számban.Mi lehet e tünetek hátterében?

A leírt panaszok jellege és bizonyos ételekkel való összefüggés a panaszok epe eredetét valószínűsíti. A negatív hasi UH lelet birtokában azt már tudja, hogy nincs kő, gyulladás, stb,. A legtöbb beteg nő, és étkezés után, vagy bizonyos ételek fogyasztása után epetáji /has jobb felső része/ fájdalmak jelentkeznek, sokszor ugyanitt nyomásérzékeny is a terület ezen időszakban és a fájdalom a lapocka alatti területre sugárzik ki. Ezt a jelenséget Ductus Cysticus szindrómának szokták nevezni, ami csak annyit jelent, hogy a gyomor-bélrendszer és az epehólyag hagyományos vizsgálatai kóros eltérést nem mutatnak. Az epehólyag ingerlését viszont nem mindíg normális összehúzódás és kiürülés követi, sőt, az epehólyag ping-ponglabda alakot ölthet és ez "epés" fájdalmat okozhat. Ha ezeket a betegeket megoperálták, akkor azt találták a sebészek, hogy az epehólyag kissé nagyobb, mint várták és hiába próbálták összenyomni ujjukkal, az epehólyag nem ürült ki.

Szövettanon feldolgozva ezeket az epehólyagokat az epevezeték felső részén vagy kis megtöretést, vagy kis összenövéseket találtak. Ezért arra következtetnek, hogy az ilyen esetekben vagy az ampulla időszakos izomgörcse az ok, vagy epeúu dyskinesia=az epehólyag telődési és ürülési mechanizmusainak enyhe, átmeneti zavara. Azt is leírták, hogy ha ezeket a betegeket megoperálták, akkor a műtét után egy részüknél változatlanul megmaradtak a panaszok, ilyenkor viszont a háttérben mégis találtak például gyomornyálkahártya gyulladást, funkcionális bélbetegséget, idült hasnyálmirigygyulladást, radikulitist /ideggyökér-gyulladást/. Tehát ha a beteg ki van jól vizsgálva - mint Ön is - akkor a "nagy betegségek" kizárhatók és a panaszokat az epeút beidegzési zavara mégis fenntartja. A panaszt kiváltó ételeket érdemes kerülni, fogyaszthat  epeteákat, használhat Bilagitot,Cholagol-oldatot, Supracholt, Hepabenet, ki lehet próbálni, melyik készítmény válik be Önnél a legjobban.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink