• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fülzúgás-és fájdalom /külföldön

Orvos válaszol

Két hónapja kezdett zúgni a fülem egyre erősebben, és kb. 10 napja nagyon fáj. Elmentem az orvoshoz, kaptam Augmentint 2 hétre valo adagot. Azt mondta, középfülgyulladásom van. Pár nap múlva elfogy a gyógyszerem, de a fülem semmit sem javult és a fülzúgásom sem. Szédelgek, időnként hányingerem van. Aludni sem tudok csak 2-3 órat, mert annyira fáj. Nem tudom, mi a következő lépés, ha az antibiotikum nem segit? Az a baj, hogy külföldön élek, nincs biztosításom, így nem nagyon szaladgálhatok az orvoshoz.

Kíváncsi lennék rá, mi lehet a bajom és mi segíthet ilyen esetben?

A két hónapja kezdődött és fokozódó fülzúgás nincs összefüggésben a jelenlegi fájdalommal. /legalább is ez nagyon valószínű/. Nem írja, hogy fülész látta-e, illetve megnézték-e a dobhártyáját. Középfülgyulladásban fájhat a füle, láza lehet, sőt szédülés és hányinger is, viszont ez látszik a dobhártyán.

Az ún. német iskola szerint ilyenkor paracentálni kell /felszúrni a dobhártyát/ de pl. a franciák általában gyulladáscsökkentő fülcseppet adnak. Az Augmentint szedje be. Orrcseppet kötelező használni középfül gyulladásban. Ha a fájdalom nem múlt el, szédeleg és hányingere van, akkor vissza kell mennie az orvoshoz. A beteg megkönnyebbül ha perforál /kilyukad/ a dobhártyája és kifolyik a váladék. Sajnos nem tudok konkrét diagnózist mondani a következők miatt: ép dobhártya mellett nem középfülgyulladása van, de lehet egyensúlyozó szerv izgalma, gyulladása. A régebb óta fennálló fülzúgás valószínűleg a fájdalomtól független betegség /lehet keringési probléma is,amit sokszor nyaki gerinc elváltozás okoz, lehet stressz alapján is stb.,/ Ha megnyomja ujjal a fül előtt lévő háromszög alakú porcot a hallójárat bemenetnél és akkor jobban fáj, akkor valószínűleg hallójárati gyulladás. Ez nagyon fájdalmas, sokszor jobban fáj, mint a középfül gyulladás. Ha a fül mögött nyomja meg a csontot és akkor fáj jobban, akkor nagyobb valószínűséggel középfülgyulladás. Ami viszont 10 nap alatt vagy "kifakadt volna", vagy meggyógyul, vagy olyan szövődményt okoz, amivel úgyis orvoshoz kényszerül. Tehát vissza kellene mennie az orvoshoz. /vehet gyulladás-és fájdalomcsillapító tablettát amit a reumabetegek szoktak izületre venni, orrcseppet feltétlenül használjon, vehet gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító fülcseppet/. Természetesen ha további kérdése van, jelentkezzen és megpróbálok segíteni.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink