• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyermekoltásokkal kapcsolatos kérdés

Orvos válaszol

Gyermekoltás milyen százalékban okoz gondot egy csecsemőnek . A mi csecsemőnk teljesen egézséges, és szeretnénk tudni , hogy az ujfajta oltás jobb, vagy a régi rendszerű.

A védőoltásokat azért adják az egész világon, hogy legyőzze az emberiség azokat a fertőző betegségeket, amelyek hatalmas járványokat okoztak. Így tűnt el a pestis is, a járványos gyermekbénulás is, a TBC is. Az országok összehangolják a kötelező védőoltásokat, így a járványok eltűnnek az egész
kontinensről.

Kötelező védőoltásokat meghatározott életkorban és időközben adnak, mint a meghatározás is tartalmazza, ez kötelező, tehát nincs a szülőnek mérlegelési lehetősége. Mivel a szülő adott országban, adott társadalomban él gyermekével, annak a környezetnek a törvényeit be kell tartania. Másrészt a mérlegeléshez szakmai felkészültség is kell. Minden védőoltásnak, minden gyógyszernek, minden élelmiszerkiegészítőnek lehet mellékhatása. A gyermekorvostól kérdezze meg minden egyes védőoltásnál azt, hogy annak az oltásnak mi a mellékhatása. De általánosságban az mondható, hogy védőoltás után lehet a gyermek picit bágyadtabb, egyes oltások után átmenetileg lázas, ill. az oltás helye megduzzadhat. Ez elenyésző rizikó a nyereséggel szemben.Védőoltás utáni szövődményt is jelenteni kell, ezt a statisztikát nem ismerem.Au "újfajta" oltásról pedig annyit, hogy az oltások típusát minden országban eldöntik. Vannak olyan gyógyszercégek /nem sok/ amelyek védőoltásokat is gyártanak. Természetesen a gyártási technológia is egyre fejlődik és a piaci kínálatból vásárol minden ország. Az európai országok általában ugyanazt az oltóanyagot használják. Gyermekük ugyanazt az oltóanyagot fogja kapni mint a többi, Magyarországon élő gyermek. Az oltóanyag megrendelését az ÁNTSZ végzi, tehát nem a szülőnek kell a kötelező védőoltást megrendelnie. Mivel a beszerzés és elosztás központilag történik, ezért felesleges azon gondolkodni, hogy mi a jobb. mert mindkét vaccinátio ugyanazt az eredményt adja.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink