• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Malrotatio intestini miatt aggódó Anyuka

Orvos válaszol

Fiam 8 éves múlt. Hasa állandóan puffadt, karja-lába mint a pálca, tipikus etióp kinézete van. Nem eszik, 24 kg, pedig már Fantomaltot is szed. Kiderült, hogy bélfejlődési rendellenessége van. Malrotatio intestini a diagnózis, Gyesen vagyok vele. Nem liszt és nem tejérzékeny! A kezelőorvosa szerint valami felszívódási zavara lehet, de nem jönnek rá, hogy mi. Minimális reflux mellett epe is jön vissza, ez lett a Ph mérés eredménye. A Coordinaxtól nehézlégzése van. Mivel a verejtékteszt eredménye mindig a jó és a rossz határán volt, próbáltak Kreont adni Neki, de ettől levált a bélnyálkahártyája. Diétát nem tudtak Neki ajánlani.

Kérdésem, hová vihetném, ahol a problémánkra kaphatnánk válaszokat? Hogyan lehetne megtudni, vajon mitől puffad állandóan??? Szedett Espumizán cseppeket is, semmit nem használt, mintha vizet szedett volna. Mit tehetnék még, mert szörnyű látni, hogy a jó képességű gyermekem, a tele hűtő mellett nem eszik, vagy ha mégis, akkor felpuffad, és fáj a hasa. Segítőkészségüket előre is megköszönve, maradok tisztelettel: Az aggódó Anyuka

Kedves Anyuka!

A kisfiút kezelő gasztroenterológus szakemberhez tud ismételten fordulni, neki kell panaszkodnia továbbra is. Természetesen előfordulhat az is, hogy valamilyen enzimdefektussal, és/vagy transzportzavarral is társult a malrotáció. Nem minden zavart, defektust tudnak kimutatni. Ez nem a kezelőorvos tudásán múlik, hanem az orvostudomány jelenlegi fejlettségi színtjén.

Tudom, nagyon nehéz elfogadni azt, ha valakinek a gyermeke fejlődési rendellenességgel születik. Ha lenne megoldás, akkor a kisfiút már elküldték volna oda és higgye el, a gasztroenterológusok ismerik a lehetőségeiket. Szinte a teljes terápiás skálát megpróbálták már, de ezekbe a kezelésekbe csak belefogtak, mert Ön vagy mellékhatást észlelt, vagy hatástalanságot. Talán hamarabb érnének el kis sikereket akkor, ha Ön elfogadná a szakemberek által javasolt terápiás protokollt és a kezelést/kúrát végig csinálná. Ön is tudja, hogy senki sem ígért ezektől a gyógyszerektől gyógyulást, viszont a tüneteket türelemmel, az előaírások betartásával hosszú távra lehet csökkenteni. Diétát azért nem tudnak ajánlani, mert nem lehet kimutatni a háttérben olyan zavart, amelyet diétával egyensúlyozni lehetne. Ezért sajnos nem kaphat a problémára választ és nem tudok Önnek kiutat találni.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink