Tisztelt Kérdező!
Bizonyos étrendi módosításokat be kell tartani édesanyjának, ilyen pl. a zsírszegénység is, azaz a rántott dolgokat mindenképpen kerülnie kell. Nem a panír miatt, hanem azért, mert a panír beszívja a zsiradékot. HA nagyon ragaszkodik a panírozott halhoz, esetleg próbálják, ki, hogy a bepanírozott halat/húst jól becsomagolják alufóliába és úgy teszik bele a zsiradékba. Figyelni kell, nehogy az alufólián keresztül zsiradék jusson be. A zsíros, ételeket kerülni kell azaz pörköltek, töltött káposzta, bő zsírban sültek, rántott hús, hasábburgonya stb. ha lehet ne fogyassza édesanyja.A paradicsomot fogyaszthatja anyukája (amennyiben a bírja), csak a héját távolítsák el előtte.A betegek többsége a durva rostokat, valamint a puffasztó ételeket rosszul tűri (kukorica, lencse, bab, káposztafélék, zöldpaprika), helyette próbálja meg az almát, sárgarépát, banánt, tököt, birset fogyasztani. Kerülje az erős, csípős fűszeres ételeket, helyette enyhébbeket alkalmazzon pl. rozmaringot, borsikafűt, majorannát kakukkfüvet stb. Előfordulhat, hogy a betegnek panaszt okozhatnak a tartósítószerek, ezért konzerv készítmények helyett, friss, vagy mirelit termékek fogyasztása ajánlott. Az alkoholt kerülnie kell. Figyelni kell, hogy az ételek ne legyenek túl hidegek, vagy túl forróak. Javasolt a napi 5-6- szori kis mennyiségű étkezés.
Egyéni érzékenység miatt vannak olyan ételek, élelmi anyagok, melyek panaszt okozhatnak, ezeket figyeljék meg és kerüljék el.
Üdvözlettel:Polyák Éva