• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nehéz bal oldal még mindig

Orvos válaszol

Köszönöm válaszát a nehéz bal oldal jeligére. Sajnos olyan országban élek külföldön, ahol szinte nekem kell megmondanom, hogy milyen vizsgálatokat végeztessenek el, mivel nincs háziorvosi rendszer...

Kedves hölgyem!

Most már tudom legalább, hogy fiatal nő.Örülnék, ha elhinné nekem, hogy bővített levele alapján sem lehet távdiagnózist küldeni, mert az Ön panasza is : baloldalam egyre nehezebb és a fájdalom is egy szubjektív dolog, amit a beteg megél, megpróbál a szavaival elmondani.

Mi nem kezeljük a betegeket, hanem lehetőség szerint válaszolunk a kérdéseikre, vagy tanácsolunk egy irányt, ahova mi magunk is mennénk. Az Ön leírt panaszai közül nekem nem tetszik az "egyre nehezebb" bal testfél, és a vérnyomásérték változások sem tetszenek. Az jó, hogy az EKG, szívultrahang és vérkép negatív. A vércukor értéket valószínűleg a régi, hagyományos értékben adták meg, azaz mg/dl-ben, ebben az esetben deciliterenként 70-125 mg glucose a normál tartomány és ekkor a 117 normál értéket jelentene randomban, az éhgyomrinak 110 mg alatt kell lennie. Ha az éhgyomri volt 117 és valóban éhgyomorra ment vérvételre, akkor csináljanak terheléses vércukor vizsgálatot az éhgyomri vércukor ismétlésével egyidőben.

A torna miatt lehet izomgörcse, viszont az nem tart hetekig. Szedhet tovább fájdalomcsillapítót, vegyen hozzá magnézium tablettát, kenheti Voltaren géllel és most ne menjen edzésre. Ön eddíg alacsony vérnyomásról tudott és most magasat mért. Mindkét érték magas. Bár az, hogy nyugodt helyzetben normalizálódik /a 120/80-at normálisnak tartom/ azt jelenti, hogy Ön rendkívül stresszes, feszült, vegetatíve instabil. Természetes, hogy minél nyugtalanabb, annál jobban előtérbe kerülnek a fizikai tünetek. Még a bal testfél probléma is lehet egy rég elmúlt izomgörcs után állandósult , de pszichés alapú fájdalom, de ezt csak akkor mondhatjuk, ha szervi bajt kizártak. A szív eredetet kizárták. A mellkasihoz kellene egy mellkas röntgent készíteni és akkor fordulni tüdőgyógyászhoz, ha valami látszik a röntgenen. A vérnyomás miatt kellene egy belgyógyász, aki megvizsgálja   /persze a kardiológus alapképzettsége belgyógyász/.  Ha magas vérnyomása volna, akkor azt kezelni kellene. A betegségek kezelése nem életkor függő. A kimutatott betegséget kell kezelni és a vérnyomás kezelés, azaz a szisztolés és diasztolés értéknek a kívánatos színten tartása a betegek életkilátásait növeli. Ugyanez vonatkozik a vércukorszíntre, a koleszterin színtekre is.

Egyébként stresszes helyzetben enyhe nyugtató szedése nem árt, sok helyen kaphatók növényből készítettek . /pl. ilyen az orbáncfű, de akkor ne nagyon napozzon ha rendszeresen orbáncfűvet szed/. Nem tudom, hol él, de abban biztos vagyok, hogy minden országban lehet találni jó belgyógyászt. Huzamos ideig dolgoztam Afrikában is, ott is találtam mindig helybéli kollégákat, akikben megbíztam és szívesen is dolgoztam velük együtt. Mivel Voltaren gelt rendeltek Önnek és szív ultrahangot is készítettek, nem élhet olyan területen, ahol fejletlen és megbízhatatlan az egészségügy. Mindezekért azt tanácsolom, belgyógyászati problémáját belgyógyász kezelje, vérnyomásának - főleg a per érték növekedésnek vizsgálják ki az okát / veséjét is/, keressen egy orvost , akiben képes megbízni, valamint olyan nyugtatót, vagy kikapcsolódást, vagy relaxációt, ami feszültségét csökkenteni képes.
üdvözlettel
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink