Milyen Ca-ot vegyek be étkezés előtt(mennyivel?), hogy a táplálék oxalát tartalmát megkösse és ne szívódjon fel ?
Más a tennivaló, ha valaki oxalat vesekövességben szenved vagy az általános oxalosisban, vagy csak óvatosságból kivánja az oxalát felszivódást csökkenteni. Első sorban kerülni kell a magas
oxalattartalmu ételek fogyasztását, mint a sóska, rebarbara és talán a nagymennyiségű C vitamin, spenót, paradicsom, tea, csokoládé. Ha van, meg kell szüntetni a bél gyulladásos betegségét, a hasmenést, mert ilyenkor jelentősen gyorsul az oxalsav felszivódása a bélből, ugyanis a kalcium nem tudja megkötni(vizben oldhatatlan kalcium-oxalát).
A napi kalcium szükséglet felnőtt ember esetében 800 mg, ezt két tabletta akár Calcium Sandoz akár a Calcium Pharmavit tartalmazza. A gyógyszerleirásban nem szerepel, hogy ilyen célból is lehet alkalmazni, de logikus lenne. Étkezés közben vagy közvetlenül előtte kell bevenni, a pezsgőtablettát vizben feloldva. A természetes tápanyagok közül sok kalciumot tartalmaz a tej és a tejtermékek, ez is segíthet az oxálsav megkötésében. Vigyázni kell arra is, hogy a túlzott kalciumbevitel is problémákat okozhat!