• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Salmonella jeligére

Orvos válaszol

Két hete magas lázzal, hasmenéssel, és véres széklettel kerültem kórházba, a fertőző osztályra,ahonnan a negyedik napon kiengedtek anélkül, hogy tudták volna mi bajom volt. Igaz a tüneteim megszűntek,a láz is csak egy estés volt. A székletminta eredménye rá 3 napra jött meg, amiben salmonella sp-t állapítottak meg. A háziorvos nem tudott semmit tanácsolni, csak új mintát kért. A következő eredmény ekkor már salmonella infantis lett. A háziorvos meg sem tudta mondani, hogy mit jelent, és hogy milyen antibiotikumot kéne szednem, vagy hogy mi a teendőm.A kérdésem a következő lenne: Hogy mt jelent pontosan a betegségem, és hogy kell- e tennem valamit.Legyen szíves bővebb felvilágosítást adni a betegségről, mert nyugtalanít a dolog.

A Salmonella egy baktérium, ami nem tartozik a normál bélbaktériumok közé. Heveny , lázzasm, hányással, hasmenéssel járó betegséget okoz a fertőzés, ami fertőzött élelmiszerek fogyasztásdával terjed,- hús, tej, tojás, szennyeződött zöldségek, gyümölcsök-vagy emberről-emberre bacillusgazdák közvetítésével, vagy fertőzött rágcsálók közvetítik. A Salmonella baktérium a bélbaktériumok családjába tartozik /Enterobacteriaceae/ amelyen belül több, mint 2000!! szerotípust lehet megkülönböztetni. A Salmonella baktérium egy speciesbe sorolható, ez a AS.cholerasuis és ezen belül 7 alcsoport létezik. Tehát az Ön, illetve a beteg szempontjából teljesen mindegy az, hogy a Salmonella szó után mely rövidítés/jelző/ következik, azaz melyik alcsoportot jelzi a laboratórium, legyen az sp., inf., ent., typh., an., stb.Ezt nem kell ismernie a háziorvosnak sem, mert ő nem bakteriológus, ezt a labor nézi csak azért, mert az, , hogy okoz-e a salmonella-fertőzés betegséget, az 3 tényezőtől függ: a baktérium mennyisége + szerotípusa + a szervezet fogékonysága. A salmonella által okozott bélfertőzés / salmonellosis gastroenteritica/ általában 3-4 nap alatt gyógyul, mint az Ön esetében is történt, nem kell kezelni, csak a folyadékvesztést pótolni. A háziorvosa pontosan tudja, hogy nem szabad antibiotikumot szedni Önnek, ezért nem kap és nem hiszem, hogy meg sem tudta mondani.

A leveléből viszont egyértelmű, hogy sem a fertőző osztályos kezelése nem tetszik Önnek, sem a háziorvos tudása. Arra kérem, ne képzelje azt, hogy sokkal képzettebb és okosabb az orvosainál, mert a Salmonella fertőzés esetén NEM adunk motilitásgátlókat hasmenésben, mert azok segítik a kórokozó elszaporodását, nem adunk antibiotikumot mert ez a baktérium hordozás idejét megnyújtja! A mikrobiológiai diagnózishoz 2 széklet bakteriológiai vizsgálata kell, emelett parazitológiai vizsgálatot is végeznek a székletből.Ha magától mégis elkezdett szedni antibiotikumot, problémája lesz, mert nem válik negatívvá a széklete. A tartós baktériumhordozás 4-5 hétig szokott tartani, de a betegek 10 %-ában tovább. Bizonyos foglalkozást űzők esetében a klinikai tünetek elmúltával széklet-felszabadító vizsgálatot kell végezni /ez alapján döntenek a munkába állásról/A gyógyulás után 2 egymást követő napon küldött egy-egy negatív eredményű székletminta esetén a dolgozó munkába állhat.Összefoglalva: a fertőző osztályon tudták, mi az Ön baja:lázas, véres széklettel járó hasnenése volt /enteritis/, addíg trartották ott, amíg tünetei voltak, székletet küldtek vizsgálatra, de ennek az eredményét nem kell a gyógyult betegnek a kórházban várnia, hanem otthon. Egyébként a Salmonellosis be-és kijelentendő betegség, tehát a székleteredmény megérkezése után bejelentették Önt fertőző betegként. A labor nem lusta, hogy hazabocsájtás után 3 nappal adtak eredményt, hanem bakteriológiai vizsgálat /ún. tenyésztés/ 5-8 napig tart, ez technológiai kérdés. /egy sütemény elkészítésének is van minimum ideje a szándék megszületésétől, mégsem reklamál senki/ Ön rágalmazza a háziorvost, aki semmit sem tud, csak új mintát kér, holott Ön nem tud erről a betegségről semmit, tehát alaptalanul rágalmaz. A háziorvos pontosan tudja, hányszor és mely időszakokban fog új mintát kérni és mikor fogja Önt kijelenteni a fertőző betegek köréből.Önnek semmit nem kell tennie, csak várni azt, hogy a székletéből minimum két egymás utáni napon ne tenyésszenek ki baktériumot, semmit nem kell szednie. Ha hordozóvá válik, akkor viszont érdemes volna elfogadható kapcsolatot kiépítenie háziorvosával.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink