• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

tejallergiás kislányok

Orvos válaszol

Két lányom van, 6 és 4 évesek, tejterhelés után a köv. eredményt kaptuk. Szeretném megtudni, hogy ők hogyan tejallergiások, enzimhiány, vagy allergia, vagy milyen formában nem bírják a tejet? Én 30 évesen sem bírom a tejet, kérdésem az lenne, hogy ők kinőhetk -e? És tulajdonképpen mit jelent ez az eredmény? 4 évesnek: Éhgyomri Abs Eo. 22, thr 175000, Első terhelés: 33, 167000, Második: 132, 142000, Harmadik:141, 140000, Negyedik:132, 138000 Egyéb eredmény: vérnyomása 97/62 104 pulzus, a véreredménye: We11mm/h, Htk 37%, Hgb130,2 g/l, Fvs 7400, Quali St 4 %, Se 62%, Ly 34% Ezek jó eredmények? Milyen a vérképe?Másik lányom 6 éves: Éhgyomri: Abs Eo 33, 160000, Első 33, 164000, Második 66, 15000, Harmadik: 66, 147000, Negyedik:141, 135000 Vérnyomása: 102/58 Vérkép: We10mm/h, Htk 39%, Hgb 135,8 %, Fvs 7600, St 2%,, Ju 2%, Se 60%, Ly 36% Az ő leletei milyenek? Köszönöm válaszát a vérképről, és különösképp a tejterhelésről, előre is.

Kedves Anyuka! A gyermekek labor eredményeiben a minőségi vérképben az eosinophil festékkel festődő fehérvérsejtek számának emelkedésén kívül nincs egyéb kóros. A magas abs.eo. szám allergiára utal.

Feltételezem, hogy a tejterhelésre valaki elküldte Önöket és a leletet visszavitték a küldő orvosnak. Nem értem a következőt: az orvos alkotott véleményt és azt mondta, hogy a gyermekek tejallergiásak? És Ön nem hisz az orvosnak? Szóval nem értem, mit kíván tőlem. Nem tudom, hogy gyermekei " milyen formában nem bírják a tejet" .A gasztroenterológussal kellene megbeszélnie mind a betegséget, mind a táplálkozást / ez utóbbit dietetikussal/ Az anamnezis, amit a beteg elmond és a gondosan vezetett napló, ezt követik bőrpróbák, antitest-kimutatások, per os provokációs tesztek. Az allergiás reakciót a tejallergén + IgE-antitest kapcsolódása váltja ki. Lehet öröklött, lehet a bél áteresztőképességének a változása az ok, bélférgesség stb., van enyhe anyai tejallergia a háttérben, van antiidiopátiás reakció, -van csecsemőkorban és kisdedkorban megjelenő tejallergia, vannak tünetek, amelyek a tehéntej fogyasztásával kapcsolatosak, de nem tejallergiák. Tehát nem tudom megmondani, miért alakult ki gyermekeinél tejallergia, nem is ez lenne most a legfontosabb, mert hiába ismerné az esetleg tudományos és bonyolult hátteret, a lényeg ugyanaz. Azt kell tudnia, hogy fogyaszthatnak-e tejet és tejterméket a gyerekek. Csak tehéntejet nem fogyaszthatnak vagy semmifélét? Milyen étrendjük legyen. És e kérdésekre az allergológustól és dietetikustól fogja a választ megkapni.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink