• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

900-an tanulnak az ország egyetlen népegészségügyi karán

Regionális hírek 2019.01.23 Forrás: Unideb.hu
900-an tanulnak az ország egyetlen népegészségügyi karán

A diplomával akár kormányhivatalokban, az egészségügyi igazgatásban, helyi és országos intézetekben el lehet helyezkedni.

A Debreceni Egyetemen működik a hazai felsőoktatás történetében elsőként megalakult és máig egyetlen Népegészségügyi Kar. Egészségpszichológia és komplex rehabilitáció mesterdiplomát az országban kizárólag itt lehet szerezni.

A debreceni Népegészségügyi Kar az elmúlt tizenhárom év során olyan oktatásfejlesztést valósított meg, melynek eredményeként magyar nyelven jelenleg három alap-, öt mesterképzési és nyolc szakirányú továbbképzési szak érhető el.

- Alapképzésben a népszerű gyógytornász, dietetikus, valamint népegészségügyi ellenőr szakot hirdetjük, felsőfokú oklevéllel már rendelkezők számára pedig egészségügyi menedzser, egészségpszichológia, komplex rehabilitáció és népegészségügyi mesterképzések indulnak. Mindezek mellett három szakterületen folyik szakorvosképzés, valamint a karon oktatjuk a klinikai szakpszichológusokat is. Tervezzük a szabadidősport-szervező egészségfejlesztő és – a szakterületen hiánypótló – egészségügyi szakújságíró szakirányú továbbképzési szakokat is, valamint folyamatban van a fizioterápia MSc és az angol nyelvű egészségügyi menedzser MSc képzés akkreditációja – sorolja az intézményt január 1-jétől megbízott dékánként irányító Zsuga Judit.

A hallgatói létszám meghaladja a kilencszázat az ország egyetlen Népegészségügyi Karán, évente több mint 150-en szereznek diplomát, mellyel kormányhivatalokban, civil szervezeteknél, az egészségügyi igazgatásban, egészségügyi szolgáltatóknál, egészségfejlesztéssel, egészségneveléssel foglalkozó helyi és országos intézetekben, az egészségügyi rehabilitáció területein, a kormányzati és adminisztratív szférában tudnak elhelyezkedni. A már megalakult, illetve a közeljövőben uniós forrásból létrejövő praxisközösségek – melyek célja, hogy tovább erősítsék a prevenciós tevékenységet az alapellátásban – szintén kiváló elhelyezkedési lehetőségeket biztosítanak a végzettek számára.

- A képzéseinket az elmúlt években meghirdetett ösztöndíjprogramok és a kiváló elhelyezkedési mutatók is népszerűvé teszik, gyógytornász alapszakon végzett hallgatóink több mint 80 százaléka például az oklevél megszerzését követő 6 hónapon belül el tud helyezkedni - emelte ki Zsuga Judit.

A kar a külföldi diákok körében is kedvelt, több mint 200-an tanulnak az angol nyelvű képzéseken, hogy nemzetközileg elismert népegészségügyi, komplex rehabilitációs szakember, vagy gyógytornász diplomát szerezzenek.

- Oktatási tevékenységünk mellett nemzetközileg elismert tudományos és szakértői tevékenységet folytatunk, magas szinten képzett, többségében tudományos fokozattal rendelkező főállású oktatói gárdánk mellett a hazai társegyetemek és országos népegészségügyi intézetek legkiválóbb oktatóinak és szakembereinek munkájára is építünk – hangsúlyozta a dékán.

A tudományos munkába a hallgatók is bekapcsolódhatnak, amire a Tudományos Diákkör ad lehetőséget, majd a mesterképzést követően az Egészségtudományok Doktori Iskola két programjának keretében doktoranduszként folytathatják tanulmányaikat.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink