• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Fendler: korábban a fejős tehén szerepében voltunk

Lapszemle 2022.06.16 Forrás: Index
Fendler: korábban a fejős tehén szerepében voltunk

Az SZTE első hazai felsőoktatási intézményként csatlakozott a világ legnagyobb online oktatási platformjához, a Courserához.

2018 óta zajlik hazánkban az egyetemek modellváltása, 2021 nyarán többek között a Szegedi Tudományegyetem is állami helyett alapítványi fenntartásúvá vált. Az átrendeződéssel egy időben a klinikai központként is működő intézménynek a koronavírus-járvánnyal is szembe kellett néznie, a betegellátáson túl az online, illetve a hibrid oktatás lehetőségét is meg kellett teremtenie. Az elmúlt évek kihívásairól és a modellváltás első gyakorlati tapasztalatairól az Index Fendler Juditot kérdezte, aki augusztustól újabb öt évig látja el a Szegedi Tudományegyetem kancellári feladatait. 

Karikó Katalin amellett, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) alumnája, immár az intézmény kutatóprofesszoraként is dolgozik. Versenyképes ajánlatot tud ma adni egy magyar egyetem annak a nemzetközi szinten is elismert feltalálónak, akit minden bizonnyal a világ bármely egyetemén tárt karokkal fogadnának?

Nem mi adtunk neki versenyképes ajánlatot, hanem ő volt olyan kedves, hogy minket választott. Több rangos kitüntetésének díját is felajánlotta már az egyetemnek, ami két dolgot jelent: egyrészt, hogy Szegeden vannak olyan kutatások, kutatócsoportok, amelyekben a professzor asszony lát fantáziát, másrészt azt mutatja, hogy Karikó Katalin a szívében máig szegedi egyetemista maradt. Mindkettő hatalmas megtiszteltetés számunkra.

Ha már Karikó Katalin, hogyan vészelte át az egyetem a koronavírus-járványt, miként tudták az egészségügyi és az oktatási tevékenységet egyik napról a másikra átszervezni?

Az elmúlt két-három évben gyakorlatilag szinte csak újszerű kihívásokkal szembesültünk, ezek közül is az egyik legösszetettebb feladat a pandémia kezelése volt, az ugyanis az egyetem egész vertikumát érintette. A klinikáink átálltak a Covid-ellátásra, a hallgatók és a dolgozók tettrekészsége, helytállása példaértékű volt, nélkülük nem sikerült volna. Az egészségügyi intézményeknek még most is fent kell tartaniuk a kapacitásuk egy adott százalékát Covid-ellátásra, így egyes részlegek még most sem ott vannak, ahol eredetileg voltak, de most elsősorban a normál ellátásra koncentrálunk, arra törekszünk, hogy a vírus miatt elhalasztott beavatkozásokat mihamarabb pótoljuk.

Ami az oktatást illeti, rövid idő alatt olyan lépéseket tettünk, amelyek egyébként is tervben voltak, csak az egyébként körülbelül ötéves megvalósítási terv leredukálódott pár hónapra, aminek nagyon örülök. Az SZTE első hazai felsőoktatási intézményként csatlakozott a világ legnagyobb online oktatási platformjához, a Courserához, ami lehetőséget biztosít az oktatóknak arra, hogy a gyakorlati, személyes jelenlétet igénylő órák mellett a tananyag egy részét online formában mutassák be a hallgatóknak. A nemzetközi platform segítségével az oktatók akár más egyetemek online óráiból is kölcsönözhetnek tananyagot, így a diákoknak lehetőségük van például a Stanford kurzusain is részt venni, ami már önmagában a nyelvtanulás szempontjából is komoly előnyt jelent, ezen túl a hallgatók vállalati kurzusokon is tanulhatnak, így az IBM, a Google vagy Microsoft okleveleit is megszerezhetik a diploma mellé.

A teljes interjú az Indexen olvasható. 

 

 

Legolvasottabb cikkeink