• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hajléktalankórház: Ellátás helyett vitatkoznak

Regionális hírek Forrás: MTI

Működési engedély hiányában nem nyílhat meg a Szabolcs utcai hajléktalangondozó.

Nem adta meg a működési engedélyt a fővárosi Szabolcs utcában kialakított hajléktalangondozóra az illetékes XIII. kerületi önkormányzat, ezért az egészségügyi centrum nem fogadhatja a rászorulókat - áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében.

Kedden az Index azt írta: az október 5-én átadott, többfunkciós hajléktalangondozó központ bizonytalan ideig nem nyithat meg, mert a területileg illetékes XIII. kerületi önkormányzat jegyzője szabálytalannak találta az épület kialakítását, és megtagadta a működési engedély kiadását. A jegyző szakhatósági állásfoglalása szerint az átmeneti szállóként szolgáló, és az ettől elkülönített, egészségügyi célú egységek egyidejű használata külön-külön nem biztosítható: a 150 férőhelyes szálláshelyet az odaérkező hajléktalanok nem tudják úgy igénybe venni, hogy közben ne zavarnák a többi helyiségben folyó orvosi ellátást - áll a portál cikkében.

A Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ a jelenlegi kialakításával a hatályos rendelkezések szerint nem kaphat működési engedélyt, a XIII. kerület ennek megfelelően fogalmazta meg a szakhatósági véleményt - pontosította az Index információját az önkormányzat sajtóreferense.

Gellért Lajos hozzátette: tévedés, hogy a kerület nem engedélyezte a működést, hiszen az csak a szakhatósági véleményt adta ki, az engedélyt a kormányhivatal utasította el. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szakhatósági állásfoglalásban a kerület valóban nem javasolta az engedély megadását.

Gellért Lajos az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleményére reagálva kitért arra: méltánytalannak tartják, hogy a minisztérium úgy látja, a kerület akadályozza a hajléktalanellátást, hiszen a városrész a kötelező feladatoknál jelentősen többet vállal ezen a téren. Közlése szerint a kerület nem ért egyet az intézmény elhelyezésével, egyrészt azért, mert a hajléktalanellátók egyenetlenül oszlanak meg a fővárosi városrészek között: míg a XIII. kerületben ezernél több hajléktalanról gondoskodnak már most, addig van, ahol egyáltalán nincs ilyen intézmény.

Hozzátette: emellett a Szabolcs utca környékét érintő kerületi területfejlesztési tervekkel is ellentétes hajléktalangondozó központ oda telepítése.

Az egykor az Orvostovábbképző Intézet belgyógyászati osztályaként működő Szabolcs utcai épületet 345 millió forintból újították fel. Az intézményben 50 ágyas krónikus belgyógyászati és 23 ágyas ápolási osztály, valamint 20 ágyas lábadozó kapott helyet. Itt működne a hajléktalanok háziorvosi ellátását 24 órában biztosító, mozgó orvosi szolgálat, továbbá az idős hajléktalanoknak kialakított 64 férőhelyes részleg is.

A fővárosi önkormányzat fellebbez a kormányhivatal döntése ellen
Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: szakhatósági állásfoglalásában a városrész nem a szociális ellátás szempontjai vagy az építéshatósági követelmények, hanem az intézmény egészségügyi feladatainak megítélése alapján döntött. Ezzel szerintük túllépte a jogszabályi felhatalmazást. A központ érintett épületrészei megfelelnek az átmeneti szállásokra előírt minimális tárgyi feltételeknek, azt pedig semmilyen rendelkezés nem tiltja, hogy egy átmeneti szálláson orvosi rendelőt alakítsanak ki.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója közleményében megjegyezte: a szintén XIII. kerületi Budapesti Módszertani Szociális Központ székhelyén a hasonlóan integrált szolgáltatásokat ugyanez a kerületi hatóság ugyanilyen eljárásban 1999 óta mindig engedélyezte.

A közleményben beszámolt arról: a szakhatósági állásfoglalásban nem térnek ki konkrét hiányosságokra, amelyek miatt a Szabolcs utcai épület ne felelne meg az építéshatósági követelményeknek. A kerület ráadásul olyan jogszabályi rendelkezésre is hivatkozik elutasító döntésében, amely a kérelem elbírálásakor már nem volt hatályban - hangsúlyozta.

Budapest Főváros Önkormányzata fellebbezést nyújt be a kerület szakhatósági döntésén alapuló, a kormányhivatal szociális és gyámhivatala által hozott döntése ellen, amely nem adta meg a központ működési engedélyét - írta. A kommunikációs igazgató közlése szerint a jogorvoslat során az ügy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociálpolitikai Hivatalhoz kerül, amely a másodfokú építésügyi hatóság szakhatósági állásfoglalásának figyelembevételével dönt. A Szabolcs utcai intézmény működési engedélye megadásának kérdésében két hónapon belül várható jogerős döntés.