• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lovagkórház lett a Bajcsy

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A világnap a gyógyulásra, ápolásra szorulók mellett a gyógyítókról is szól.

2014. február 11.-én a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórházban nagyszabású ünnepség keretében emlékeztek meg a XXII. Betegek Világnapjáról. Az alkalom remek lehetőséget teremtett a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet és az Ordo Hungariae Rend közti szerződés megkötéséhez, egyúttal az intézet Lovagi Kórházzá való kinevezéséhez, valamint egy tanulmányi támogatás átadásához – tudatta közleményében az intézmény.

Szalai Botond sajtóreferens köszöntőjében elmondta, a Betegek Világnapját nem lehet és nem szabad egy napra korlátozni, hiszen, aki nap mint nap el kell viselje, tűrje, szenvedje a fájdalmat, annak minden nap kitüntetett figyelmet kellene kapnia. Rámutatott arra, hogy a Betegek Világnapja nem csupán azokért van, akik gyógyulásra, ápolásra szorulnak, ez a gyógyítókról is szól. Ez egy hivatás, amelyet büszkén gyakorolnak a kórház orvosai, méghozzá szívesen, elkötelezetten, noha sokszor nehéz körülmények között, de mindig szeretettel.

Kitért arra is, hogy ma Magyarországon méltatlanul vagy egyáltalán nem ünneplik a Betegek Világnapját, nem emlékeznek meg a betegekről. Ezt a gyakorlatot a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet a mai naptól megváltoztatni szándékozik és ezen a napon a betegek még hatékonyabb gyógyítását célként kitűzve köt szövetséget a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet és az Ordo Hungariae rend.

Tián Pál nagyprior, az Ordo Hungariae (Magyar Rend) tagja elmondta, hogy a támogatási és együttműködési szerződés révén hatékonyan kívánnak részt venni a kórházfejlesztésben és működtetésében, és hangsúlyozta, hogy ezzel talán a Rend is hozzájárul ahhoz, hogy mind a kórházban gyógyuló betegek, mind a kórház dolgozói, jobb körülmények között, jobb lelki állapotban töltsék idejüket az intézmények falai közt.

A támogatási együttműködési szerződés aláírását követeően a Lovagkórházi kinevező oklevelet Király Csaba Nagymester nyújtotta át Dr. Bodnár Attilának, a kórház Főigazgatójának, akit egyben a Rend tiszteletbeli rendtársává is avatott.

A szerződés megkötését és a kinevezést követően, a Magyar Rend már át is adta az immár Bajcsy-Zsilinszky Lovagkórház részére együttműködésük valódiságát reprezentáló jelentős összegű és nagy erkölcsi értékű adományát. Az adomány egy hét szemeszterre szóló, teljes tanulmányi ösztöndíj a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola bármely szakára, tartalmazza a teljes képzési idő tandíját. A támogatást Lovag Szakács Fülöp Vince, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola alapítója adta át a főigazgató részére, melynek értéke egymillió forint.

Az ünnepséget záró beszédében Dr. Bodnár Attila Főigazgató köszönetet mondott a kórház orvosainknak, nővéreinknek, ápolóinknak áldozatos munkájukért, akik magas szintű szakértelmük mellett, szeretettel és emberségességgel is körülveszik a másokra szoruló embereket. Kiemelte, hogy a magas színvonalú betegellátás mellett - amely a kórház védjegyévé vált - a betegek felelős szolgálata hatalmas érték, mely leginkább az orvos és a beteg kapcsolatában követhető nyomon és ez a kórház hatékony működésének egyik alappillére.

Végezetül mielőbbi gyógyulást kívánt a kórház valamennyi betegének, munkatársaitól pedig azt kérte, hogy a továbbiakban is a betegekkel való jó kapcsolat kialakításán túl, a betegek érdekei mellett kórházunk érdekeit is tartsák szem előtt. Egyúttal köszönetét fejezte ki az Ordo Hungariae Rend tagjainak a jelentős együttműködés felajánlásáért és elmondta, reméli, hogy ezzel a támogatási együttműködési szerződéssel és közös erővel még hatékonyabban tudják valamennyi betegük gyógyulását elősegíteni a továbbiakban. Külön megköszönte a nagy értékű tanulmányi támogatást és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Lovagi Kórházzá minősítését.

A rendezvényen a beszédeket követően kétszer is fellépett Dáma Csonka Zsuzsanna, a Magyar Állami Operaház magánénekese. Az Opera nagykövete csodaszép énekével garantáltan emlékezetessé tette a mindkét fél számára jelentős és mostanra már egészen biztosan emlékezetes napot.

Legolvasottabb cikkeink