• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Már Debrecenben is elérhető az új izotópos kezelés

Regionális hírek 2022.05.17 Forrás: Unideb.hu
Már Debrecenben is elérhető az új izotópos kezelés

Egyelőre csak néhány endokrin daganattípus kezelhető így, de világszerte folynak kutatások további gyógyszerekkel.

Már a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is elérhető az az új izotópos kezelés, amelyet eddig csak néhány európai intézetben alkalmaztak. Az új eljárással Debrecenben először május 12-én kezeltek egy neuroendokrin daganatban szenvedő beteget.

A neuroendokrin daganatok a szervezetben számos helyen megtalálható neuroendokrin sejtekből kiinduló tumoros elváltozások, amelyek leggyakrabban a gyomor-béltraktusban és a hasnyálmirigyben, valamint a hörgőrendszer nyálkahártyájában alakulnak ki, de csaknem minden szervben keletkezhetnek. Amennyiben a daganat műtéttel már nem távolítható el, legtöbbször speciális gyógyszerekkel eredményesen kezelhető. A későn felfedezett, áttétet képzett tumorok esetében viszont az izotópterápia jelentheti a hatékony gyógymódot.

- Ennek a daganatnak a sejtjei tartalmaznak egy olyan különleges fehérjét, mely az egészséges, nem daganatos sejteken nincs, vagy csak nagyon kis mennyiségben van jelen. A kezelés során a beteg 177Lu-oxodotreotidot kap, amely csak ehhez az egy fehérjéhez, így csak a daganatsejtekhez kötődik, a felesleg a beteg szervezetéből a vizelettel távozik. A készítmény sugárzó, radioaktív anyagot tartalmaz, mely a kötődés után helyi sugárzásával kisebbíti vagy elpusztítja a daganatot és annak áttéteit. Az új eljárással a betegek élete jelentősen meghosszabbítható - ismertette a hirek.unideb.hu-val Nagy Endre, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika professzora.

Egyelőre csak néhány endokrin daganattípus kezelhető így, de világszerte folynak kutatások további gyógyszerekkel.

- A kezelés speciális hátteret, műszerezettséget és szaktudást igényel, mely hazánkban csak néhány központban áll rendelkezésre. Az infúziót követően SPECT/CT-vel ellenőrizzük, hogy a daganat valóban felvette-e a terápiás készítményt. A kezelés idejére a beteget a sugárvédelmi szabályoknak megfelelően elkülönítjük. A terápia ismételhető, egy sorozat általában 8 hetente adott, összesen 4 kezelésből áll - tájékoztatott Garai Ildikó, a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet, Nukleáris Medicina Tanszék egyetemi docense.

Az új eljárást Magyarországon először a Debreceni Egyetem Klinikai Központban, illetve a Semmelweis Egyetemen alkalmazták május 12-én. A magyar betegeket eddig külföldi centrumokba, elsősorban Svájcba, Baselbe küldték a hazai endokrinológusok és onkológusok, mivel csak néhány európai központban volt elérhető a kezelés.

Az elmúlt 5 évben a négy hazai orvosképző egyetem közösen teremtette meg a feltételeit ennek a terápiának, amely mostantól a magyar betegek rendelkezésére áll - írták. (Fotó: hirek.unideb.hu)

Legolvasottabb cikkeink