• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Nemzetközi elismerés a Debreceni Egyetem kutatóinak

Regionális hírek 2022.06.22 Forrás: Unideb.hu
Nemzetközi elismerés a Debreceni Egyetem kutatóinak

A napokban a legolvasottabb amerikai nőgyógyászattal foglalkozó újság közölt cikket a debreceni-amerikai kutatásról.

A Debreceni Egyetem Urogynekológiai kutatócsoportjának eredményeiről számolt be az Egyesült Államok egyik legrangosabb nőgyógyászati folyóirata, a Contemporary OB/GYN. A kutatás a cink-tartalmú hüvelygélek szerepét vizsgálta a visszatérő hüvelygyulladás megelőzésében.

A Debreceni Egyetem Urogynekológiai kutatócsoportja és az Eastern Virginia Medical School Urogynekológiai Tanszékének együttműködésében zajlott az a kutatás, melyben a szakemberek azt vizsgálták, hogy a kezelés mellett alkalmazott cinkalapú hüvelygél megakadályozza-e a hüvelygyulladás kiújulását.

- A visszatérő hüvelygyulladás nők millióinak életét keseríti meg, ezért a kutatók egy egyszerű, de hatékony, ugyanakkor a korábbi kutatások alapján tudományos alapokkal bíró megoldást teszteltek sikerrel. A cinktartalmú hüvelygél a kutatási programban résztvevő nőknél 62 százalékkal csökkentette a visszatérő hüvelygyulladás előfordulását. Azaz tíz nő közül hatnak tudtunk így segíteni – ismertette a vizsgálatok eredményeit Kozma Bence, a Debreceni Egyetem ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet adjunktusa.

A vizsgálatot a Debreceni Egyetemen Kozma Bence, az amerikai Eastern Virginia Medical School-ban pedig Takács Péter vezette. Az eddigi eredményeket a két egyetem kutatói a Nemzetközi Urogynekológiai Társaság és az Amerikai Urogynekológiai Társaság éves kongresszusán ismertették, a napokban pedig a legolvasottabb amerikai nőgyógyászattal foglalkozó újság, a Contemporary OB/GYN közölt cikket a kutatásról.

- Az egyesült államokbeli megjelenés egy igazán jelentős szakmai siker, az elért eredményeink elismerése. A kutatás két éve kezdődött, ezek a kezdeti eredményeink, amelyek igen biztatóak. Tervezzük a vizsgálat folytatását, több nőt szeretnénk bevonni a kutatásba – mondta Kozma Bence.

A Debreceni Egyetem Urogynekológiai kutatócsoportja öt éve működik. A cink kismedencére, hüvelyfalra gyakorolt hatásával évek óta foglalkoznak, több nemzetközi közlemény, PhD-védés született ebben a témában. Vizsgálatuk igazolta például, hogy a cinktartalmú hüvelygél alkalmas a változókori hüvelyszárazság kezelésére, és egy olyan módszert is fejlesztettek, amely a cink segítségével kimutatja a hüvelynyálkahártya esetleges sorvadását.

A munkacsoport minden szakmai világkongresszuson jelen van, előadással, poszterrel képviseli a Debreceni Egyetemet. Az elsősorban inkontinenciával, visszatérő hüvelygyulladással és kismedencei süllyedéses panaszokkal foglalkozó urogynekológia Magyarországon egy formálódó, új szakma. Nemrégiben kezdődött el urogynekológiai irányelv fejlesztése is, amelyben a Debreceni Egyetem adjunktusa, Kozma Bence felkért szakértőként vesz részt.

Kapcsolódó hírek