• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pécsre érkezett a Szívhang program

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A pécsi színház művészei kampányoltak a szív- és érrendszeri rizikók csökkentése mellett.

A Magyar Kardiológusok Társasága ezúttal a Pécsi Nemzeti Színház tagjainak biztosított lehetőséget szív- és érrendszeri rizikófelmérésre. A művészek és színházi dolgozók a vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérésen való részvétellel példát szeretnének mutatni a lakosságnak: fontos a folyamatos szakorvosi ellenőrzés, valamint a kockázati faktorok karbantartása.

Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegség következtében veszíti életét. Részben a hiányos ismeretek miatt csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, nagyjából 1 millióra tehető a cukorbetegek száma és a lakosság megközelítőleg 50%-a túlsúlyosnak mondható. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az emberek, ráadásul az ajánlott napi 30 perces testmozgást is csak kevesen tartják be. A dohányzás is komoly problémát jelent, amennyiben azt betiltanák a köztereken és vendéglátó egységekben, a szívinfarktusok száma várhatóan 10-15%-al csökkenne.

A Szívhang program a budapesti, az egri és a veszprémi állomások után ezúttal a Pécsi Nemzeti Színházba látogatott, ahol művészek és színházi dolgozók vércukor-, koleszterin- és vérnyomás értékeit határozták meg; ezzel is hangsúlyozva a szívbetegségek megelőzésének fontosságát. A résztvevők egy sajtótájékoztató keretében is szerették volna felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok jelentőségére, hogy még többen figyeljenek oda saját és családtagjaik egészségére.

Mint ahogy azt a tájékoztató alkalmával Prof. Dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára hangsúlyozta, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kiemelt szerepe van a kockázati tényezők karbantartásának és csökkentésének. A dohányzás mellőzése mellett a vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére kell törekedni, míg a vércukorszint 5,8 mmol/l-es és a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó

Hangsúlyozta, hogy a társadalom még nem érett meg az egészségtudatos életre, és az arra való törekvésre, a megelőzés fontossága még nem érződik az embereken. A Nemdohányzó Világnap alkalmából fontosnak tartotta megemlíteni, hogy milyen nagy százalékban felelős a dohányzás a szív –és érrendszeri betegségek kialakulásában.

A sajtótájékoztatón a Szívhang program arca, Hevesi Tamás is a szívbetegségek megelőzésének jelentőségét emelte ki. A közismert előadóművész már több mint két évtizede szenved cukorbetegségben, így a kardiovaszkuláris betegségek lehetséges veszélyeit közelről ismeri. Véleménye szerint a program legfőbb üzenete, hogy higgyük el, valóban tehetünk saját egészségünkért.

A programot televízió-, rádió- és online kampány, valamint kültéri megjelenések is erősítik, ugyanakkor az orvosi rendelőkben betegtájékoztatók segítik a lakosság informálását.

A budapesti Madách Színház, az egri Gárdonyi Géza Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Pécsi Nemzeti Színház után a Szívhang program következő állomása a debreceni Csokonai Színház lesz. Ha további információt szeretne kapni a Szívhang programról, látogasson el a www.szivhang.hu weboldalra.