• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Végső búcsút vettek Svébis Mihálytól

Regionális hírek 2022.05.07 Forrás: MTI
Végső búcsút vettek Svébis Mihálytól

A hippokratészi klasszikus orvosi szemléletet képviselte, amikor egy orvos nemcsak jó szakember, hanem jó ember is - mondta Kásler Miklós.

Végső búcsút vettek Svébis Mihálytól, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatójától pénteken a kecskeméti református temetőben.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a több száz gyászoló előtt azt mondta: Svébis Mihály szerető családapa, férj, kiváló orvos volt, példaképe tanítványainak, kollégáinak, intézetvezető, akinek igazgatósága alatt az intézmény töretlenül fejlődött.

Svébis Mihály klasszikus orvos volt: nemcsak az állami orvosi eskühöz volt hű, hanem a hippokratészi klasszikus orvosi szemléletet képviselte. Azt, amikor egy orvos nemcsak jó szakember, hanem jó ember is - közölte Kásler Miklós.

Svébis Mihály azt vallotta, amit nagyon sokan vallanak most is, és ami a magyar egészségügy jövője szempontjából alapvető: csak akkor újulhat meg, ha szem előtt tartják, hogy "salus aegroti, suprema lex esto", azaz legyen a beteg java a legfőbb törvény - fogalmazott a miniszter.

Az elhunyt barátjaként felidézte, hogy Svébis Mihály betegsége kezdetén felkereste, kitüntette bizalmával, elmondta panaszait, végigbeszélték a terápia lehetőségeit, a betegség lefolyását, a várható prognózist. "Mindketten tisztában voltunk az akkori helyzettel" - mondta a miniszter, hozzátéve, a főigazgató méltósággal és alázattal viszonyult a betegséghez.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelte: Svébis Mihálynak szívügye volt Kecskemét, az ott élők sorsa, jövője. Maradandót alkotott, egy olyan szellemiséget, világlátást adott, amely lélekben is megerősítette a közösséget - mondta, hangsúlyozva, feladat, kötelesség nemcsak megőrizni, hanem folytatni, továbbépíteni mindazt, amit a főigazgató örökül hagyott. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház orvosigazgatója búcsúztatójában azt mondta, Svébis Mihály tizenhat évig volt az intézmény első számú vezetője, utolsó napjáig irányította a kórházat, s "kősziklaként" tűrte betegségét.

Svébis Mihály terve, tevékenységének mozgatórugója az volt, hogy a Nyíri úti telephely beépüljön és minden gyógyító egység egy helyen lehessen. A főigazgatónak köszönhetően új épületszárny létesült, felépült az egynapos sebészeti ellátást biztosító épület és a gyerekpszichiátria is - idézte fel az orvosigazgató.

Hozzátette, azon lesznek, hogy megvalósítsák Svébis Mihály álmát és megépüljön a Pólus II. épületegyüttes is.

Svébis Mihály életének 68. évében, április 28-án hunyt el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti.

Legolvasottabb cikkeink