• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Végső búcsút vettek Svébis Mihálytól

Regionális hírek 2022.05.07 Forrás: MTI
Végső búcsút vettek Svébis Mihálytól

A hippokratészi klasszikus orvosi szemléletet képviselte, amikor egy orvos nemcsak jó szakember, hanem jó ember is - mondta Kásler Miklós.

Végső búcsút vettek Svébis Mihálytól, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatójától pénteken a kecskeméti református temetőben.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a több száz gyászoló előtt azt mondta: Svébis Mihály szerető családapa, férj, kiváló orvos volt, példaképe tanítványainak, kollégáinak, intézetvezető, akinek igazgatósága alatt az intézmény töretlenül fejlődött.

Svébis Mihály klasszikus orvos volt: nemcsak az állami orvosi eskühöz volt hű, hanem a hippokratészi klasszikus orvosi szemléletet képviselte. Azt, amikor egy orvos nemcsak jó szakember, hanem jó ember is - közölte Kásler Miklós.

Svébis Mihály azt vallotta, amit nagyon sokan vallanak most is, és ami a magyar egészségügy jövője szempontjából alapvető: csak akkor újulhat meg, ha szem előtt tartják, hogy "salus aegroti, suprema lex esto", azaz legyen a beteg java a legfőbb törvény - fogalmazott a miniszter.

Az elhunyt barátjaként felidézte, hogy Svébis Mihály betegsége kezdetén felkereste, kitüntette bizalmával, elmondta panaszait, végigbeszélték a terápia lehetőségeit, a betegség lefolyását, a várható prognózist. "Mindketten tisztában voltunk az akkori helyzettel" - mondta a miniszter, hozzátéve, a főigazgató méltósággal és alázattal viszonyult a betegséghez.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelte: Svébis Mihálynak szívügye volt Kecskemét, az ott élők sorsa, jövője. Maradandót alkotott, egy olyan szellemiséget, világlátást adott, amely lélekben is megerősítette a közösséget - mondta, hangsúlyozva, feladat, kötelesség nemcsak megőrizni, hanem folytatni, továbbépíteni mindazt, amit a főigazgató örökül hagyott. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház orvosigazgatója búcsúztatójában azt mondta, Svébis Mihály tizenhat évig volt az intézmény első számú vezetője, utolsó napjáig irányította a kórházat, s "kősziklaként" tűrte betegségét.

Svébis Mihály terve, tevékenységének mozgatórugója az volt, hogy a Nyíri úti telephely beépüljön és minden gyógyító egység egy helyen lehessen. A főigazgatónak köszönhetően új épületszárny létesült, felépült az egynapos sebészeti ellátást biztosító épület és a gyerekpszichiátria is - idézte fel az orvosigazgató.

Hozzátette, azon lesznek, hogy megvalósítsák Svébis Mihály álmát és megépüljön a Pólus II. épületegyüttes is.

Svébis Mihály életének 68. évében, április 28-án hunyt el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti.

Legolvasottabb cikkeink