• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több európai használhatja a hörgőtágítót

Szakmai írások Forrás: Scrip

Új indikációban is használható ezen túl a GSK COPD elleni szere az Unióban.

Az uniós gyógyszerregulációs hatóság, az EMEA felülvizsgálta a GlaxoSmithKline „TORCH" vizsgálatának 2006 végén benyújtott adatait, s ennek nyomán engedélyezte a Seretide (salmeterol/fluticasone propionate – 50/500 μg) páciensek nagyobb populációjának körében való alkalmazását. A termék COPD (chronic obstructive pulmonary disease, azaz krónikus obstruktív légúti betegség) kezelésére szolgál.


A Seretide mostantól használható olyan COPD-os páciensek kezelésére, akiknél az erőltetett kilégzés során az első másodpercben kifújt levegőtérfogat (FEV1) kisebb a megjósolható normálmennyiség 60 százalékánál, és akiknek kórtörténete hörgőtágító szerek rendszeres használata ellenére határozott tüneteket produkáló ismételt rosszabbodást mutat.


Seretide alkalmazására mindeddig csak a páciens tüdőfunkciójának FEV1<50% értékekre romlása nyomán kerülhetett sor. (A FEV1 a tüdőműködés értékelésének egyik módja, minél magasabb a százalék-érték, annál jobban fungál a tüdő.)


Mostantól több COPD-os veszi majd hasznát a Seretide-nek, állítja a GSK, mivel korábban kezdhetik el alkalmazni, és tüdőfunkciójuk, valamint életminőségük egyaránt javulhat – mégpedig az előtt, hogy betegségük komolyabbra fordulna.


A GSK a teljes „TORCH"-dokumentációt benyújtotta az EMEÁnak: ebből kiderült, hogy 50/500 μg Seretide alkalmazása három év alatt 17,5 százalékkal csökkentette a betegeknél a COPD-halálozás kockázatát, ami fontos adatnak bizonyult. A placebóhoz képest jelentős mértékben, 25 százalékkal lassította a COPD-status romlását, számottevően javította a FEV1-gyel kifejezett tüdőfunkciót és a betegek életminőségét.


Az összes adat újraértékelése nyomán a hatóságok engedélyezték a gyógyszer ismertetőjének aktualizálását. „Ez magában foglalta az engedély kiterjesztését FEV1<60% értékeket produkáló betegek eseteire, de a "TORCH" legfontosabb eredményeinek summázatát is. Az elsődleges gyógyászati cél a különböző okok indukálta mortalitás mérséklődése volt, és ez az uniós gyógyszerismertető 5.1 szakaszába is bekerült" – mutatottrá a GSK.


A Seretide-t az Egyesült Államokban Advair néven forgalmazzák, és a cég egyik legkelendőbb gyógyszere – első sorban asztma indikációban.

Legolvasottabb cikkeink