• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A nagy háború prodrómái

Címoldal 2020.03.30 Forrás: Weborvos Szerző:
A nagy háború prodrómái

Hétfőtől „egyenruhás emberek” jelennek meg a kórházakban, segíteni a betegellátás feltételeinek biztosítását. Ha ez így lesz, akkor ismét egy „hungarikummal” gazdagodunk.

Írhattam volna „előszelet” is, de azt próbálom világosan jelezni, hogy nem a politikáról, hanem az egészségügyről szeretnék írni. És talán pontosabb ez az orvosi fogalom, mert a prodrómák esetén nemcsak a betegnek, hanem az orvosának is vannak tennivalói. Kivizsgálás, a kezelési terv felállítása, ütemezése, a szükséges eszközök és szakértelem felmérése, majd egy döntés: holnap operálunk.

Tömegbaleset, pláne járvány esetén ebből az egyedi tervezésből hirtelen hadiállapot lesz, és minden megváltozik. Lehet vitatkozni (kizárólag utólag) hogy az idő szűkült be elképzelhetetlen mértékben, vagy az ellátáshoz szükséges anyagok és szakemberek (amelyek korábban elégségesek voltak a napi teendőkhöz) mennyisége vált hirtelen elégtelenné, az eredmény vagy káosz, vagy hihetetlen energiákat követelő katasztrófaellátás lesz. A katasztrófa ellátás valóban háborúhoz hasonlít, fegyelmet, egységes vezetést (nem csak irányítást!), hatásos logisztikát (elegendő eszköz, anyag és szakember oda, ahol valóban szükség van rá) követel.

A ma élő magyar vezetők, se az orvosok, se a szakpolitikusok, se az államot vezető választott politikusok és az ő ellenzékük még csak hasonló helyzettel se találkozhattak élesben. Ezért azután rettenetesen fontosak a járvány korai fázisait már kipróbált és átélt országok tapasztalatai, megoldásai, hibái, tévedései és eredményei. És ahogy halad előre az idő, egyre közeledik a „háború” kiterjedése, ezért hihetetlenül fontossá válik az előkészületek fokozása és a koordinált, egységes cselekvés.

Üzenetet váltottam egy régi baráttal, Bolzano (németül Bozen – Dél Tirol fővárosa) nyugalmazott főorvosával, akivel fiatal traumatológus ösztöndíjasként 3 hónapon át „lógtunk a kampón” (nem politikai szleng, sebészi feltáró eszköz) CaiusBurri világhírű klinikáján az ulmi egyetemen. Kicsit irigykedve azt írta, „nektek magyaroknak több szerencsétek van, mint eszetek”, hogy a járvány ilyen lassan ér el hozzátok. Figyeljétek a mi tragédiánkat (az elmúlt 24 órában közel ezer halott), főleg a bergamói kollégák referálásait, és addig készüljetek minden eszközzel és tudással, amíg a Jóisten engedi. Mert utána meghalljátok az Apokalipszis lovainak dübörgését.

A ma reggeli adatok: fertőzött: 343 meghalt: 11 gyógyult: 34 vizsgálatok száma: 10303

A megelőző intézkedések sűrűsödnek, erősödnek. A járványos fertőzés megelőzéséről szóló tájékoztatás hatalmas tempóban fejlődik, egyre színvonalasabb és érthetőbb, eljut talán mindenkihez. Az oktatás, a hivatalok, az adminisztráció átterelése online megoldásokra, számos intézmény, vállalt leállítása, rendezvények teljes körű elhalasztása fokozatosan átalakította a közlekedést. Az idősek védelme tovább erősödött a pénteken bejelentett korlátozó-segítő intézkedésekkel.

Hétfőtől „egyenruhás emberek” jelennek meg a kórházakban, segíteni a betegellátás feltételeinek biztosítását. Ha ez így lesz, akkor ismét egy „hungarikummal” gazdagodunk, ilyenről sehol nem olvastam. Egyelőre nem ismerjük az intézkedés tartalmát, kereteit, szabályait. Én eredetileg valami olyasmit akartam írni a tervezett cikkembe, hogy felelős parancsnokot (kormánybiztost) kellene állítani a kórházi rendszer, a gyógyító egészségügy élére. Megfelelő helyettesekkel, stábbal, erős beavatkozási (segítő) eszközrendszerrel a folyamatos visszajelzés (egyben ellenőrzés) lehetőségeivel, és a modern kommunikációs technika minden eszközével felszerelve. Azért kormánybiztost, mert több tárca (EMMI, HM, BM, Gazdasági Minisztérium stb.) több szektor (állami, önkormányzati, egyházi, magán) együttműködését kell megvalósítani.

Azért egészségügyi tapasztalatokkal rendelkező kormánybiztost, mert a feladata ellátása során gondoskodni kell:

1)    a járványban érintett betegek ellátásáról a megfigyeléstől a középsúlyos betegeken át a gépi lélegeztetésre szorulók intenzív ellátásáig

2)    a fertőzött betegek egyéb életveszélyes betegségeinek ellátásáról (baleset, stroke, infarktus, akut hasi sebészeti, urológiai, nőgyógyászati kórképek, szülés stb.)

3)    a fertőzés gyanús, de még nem beteg polgárok összes sürgős betegségének az ellátásáról

4)    a kimutathatóan nem fertőzött betegek fentebb felsorolt sürgősségi ellátásáról, hogy lehetőleg ne a kórházban fertőződjenek meg, mert az súlyosbítja a halálozási indexüket.

Ehhez a 93 szakvizsgával rendelkező orvosi szakterületen biztonságosan kell tájékozódni és prioritásokat képezni. A több mint 100 kórház, a kis helyi kórháztól a nagy megyei kórházakon át az egyetemi klinikai központokig és országos hatáskörű gyógyító intézetekig terjedő rendszerében komoly és konkrét ismeretekkel kell rendelkezni. Enélkül nem lehet hatékonyan és hatásosan elosztani a feladatokat és az erőforrásokat. Koordinálni a mentőket és a vérellátó szolgálatot.

A kormánybiztosság is katonai jellegű szervezet, de a miniszterelnök úr által jelzett személyi „egyenruhás” rendszer felállásáig várnom kell a továbbgondolással.

Ez a szervezési mód tenné lehetővé, hogy a járvány megelőzésére koncentráló tisztifőorvos, a rendészeti és ellátási ügyekre fókuszáló szakemberek (rendőrök és közigazgatási szakemberek, a közellátást és a külkereskedelmet szervezők) ne keveredjenek a járvánnyal közvetlenül érintkező szervezetekkel „alakulatokkal”. A kormánybiztosság tehermentesíti a minisztériumot (a 70 éves Kásler professzort is meg kell óvni a fertőzéstől) a terepmunkában, a tengernyi személyes kommunikációt követelő rendkívül stresszes munkakörben. Felelőssége jól körülhatárolható, mandátuma véges.

Epilógus

Egy történelmi példa, ami kicsit rávilágít a megoldási javaslatra: Európa visszafoglalása a második világháború végén a normandiai partraszállással kezdődött. Az egyesített amerikai, brit (angol és nemzetközösségi) haderő (francia, lengyel önkéntes egységekkel) vezetését nem a gyermekbénulástól kerekesszékbe kényszerült F.D. Roosevelt, még csak nem is a pontosan 70 éves W. Churchill végezték. Ők a politikai irányítást és a gazdasági támogatást adták. Közös akarattal választották ki parancsnoknak az amerikai Dwight D. Eisenhowert és tették mellé helyettesnek El Alamein hősét a brit Montgomery tábornokot. A flottát, a légierőt, a deszantegységeket, a harckocsizókat neves hadvezérek vezették, erős központi irányítás és támogatás, de jelentős manőverezési önállóság mellett. A hadtáp, a műszaki és híradós alakulatok, hadi egészségügy hősei később számtalan filmnek, könyvnek adtak hálás témát mind a dokumentációs, mind a szépirodalmi műfajokban.

Bárcsak már mi is ott tartanánk!

Kapcsolódó hírek