Van lehetőség a puffadás, az akaratlan, túlzott böfögési inger és a gyomorégés megelőzésére. Íme, 9 tipp a jobb emésztésért!
Az emésztés az a folyamat, amely során a táplálék lebomlik, tápanyagokra válik szét, melyek felszívódnak a testben. Ez teszi lehetővé, hogy a test energiát nyerjen. Ha az emésztés nem működik jól, a tápanyagok nem jutnak el oda, ahol szükség van rájuk, így nem tudják kifejteni pozitív hatásukat. Hogyan segíthetjük ezt a fontos élettani eseményt? A WebMD összegyűjtött néhány jó tanácsot.
A megfelelő folyadékfogyasztás segíti az emésztést. Nemcsak a víz, hanem a levesek, gyümölcslevek vagy gyógyteák is hozzájárulhatnak a folyadékbevitelhez. Vízhajtó hatásuk miatt kerülendők viszont az alkoholos italok, illetve a túl sok koffeintartalmú ital fogyasztása sem előnyös, mert fokozhatja a bélmozgást. A szénsavas italok szintén problémásak lehetnek, mivel növelhetik a gyomorsavtermelést és gyomorégést okozhatnak. Az ajánlások szerint naponta 6–8 pohár folyadék – elsősorban víz – fogyasztása javasolt.
A rostok segítik a bélmozgást, megelőzik a székrekedést. Segítenek abban is, hogy a belek "tisztán" működjenek. Magas rosttartalmú ételek például a zöldségek (bab, lencse), a gyümölcsök, a diófélék és a magvak, valamint a teljes kiőrlésű gabonák. A rost legjobb barátja a víz, ezért érdemes a rostban gazdag étkezésekhez abból is fogyasztani. A folyadék ugyanis megduzzasztja az oldhatatlan rostokat (pl. teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek héja), így azok térfogatot növelnek, így segítik elkerülni a görcsöket és gázképződést. Ha azonban sok rostot eszünk kevés folyadékkal, akkor puffadás, görcs és székrekedés is jelentkezhet.
A rendszeres testmozgás segíti az emésztőrendszert és gyorsítja az anyagcserét. Már egy egyszerű séta is jót tehet emésztési problémák esetén. Azonban az időzítésre figyelni kell, javasolt étkezés előtt sportolni, vagy legalább egy órát várni utána, mert ha közvetlenül falatozás után mozgunk, az emésztési zavarokat okozhat.
Ha van lehetőségünk rá, adjuk meg az étkezésnek a megfelelő időt, ne kapkodva együnk. Alaposan rágjuk meg az ételt, ezzel megkönnyítjük az emésztőrendszer dolgát. Kisebb adagokat fogyasszunk, különösen este, lefekvés előtt.
Ezek olyan élő mikroorganizmusok (például joghurtban, savanyított ételekben, étrend-kegészítőkben), amelyek segítenek fenntartani az egészséges bélflórát. Így – egészséges alapállapotban – megelőzhetjük vagy csökkenthetjük az olyan panaszokat, mint a puffadás, gázképződés, hasmenés.
A zsírok általában a legtovább maradnak meg a szervezetben, így nehezebben emészthetők. Megterhelik a gyomrot, lelassíthatják az emésztést, ezzel savasodást, puffadást okozhatnak. A főtt, párolt, zsírban nem túl gazdag ételek ellenben kedveznek emésztésünknek.
A stressz az egész testünkre hatással van, beleértve az emésztőrendszert is. Elősegíthethi a gyomorégéssel, hasfájással, emésztési zavarokkal járó panaszok kialakulását. A relaxáció, az alvás minősége fontos a mentális egészség szempontjából is. Elhúzódó, súlyosabb szorongással érdemes szakemberhez fordulni.
Érdemes leírni, mit fogyasztunk, illetve hogy miként éreztük magunkat étkezés után. Van, akinél a paradicsom, másoknál a hagyma válthat ki gyomorégést, de gyakori az is, hogy a tejtermékek okoznak problémát. A fűszeres ételek is okai lehetnek gyomorfájásnak vagy hasmenésnek. A dohányzás is felboríthatja az emésztést, ezért az étkezési naplóból a cigarettát se hagyjuk ki. Bizonyos ételek tartalmaznak természetes emésztőenzimeket, amelyek segítik az étel lebontását, ilyenek például a gyümölcsök és a zöldségek. Ezek az enzimek hatékonyabbá tehetik az emésztést – az ezzel kapcsolatos jó tapasztalatok is kitűnhetnek naplónkból.
Bármilyen súlyos vagy nem múló emésztési tünet esetén orvoshoz kell fordulni. Számos gyógyszer okozhat ilyen gondot, illetve egészségügyi problémák is zavarhatják az emésztést. A pontos okra gasztroenterológus szakorvos deríthet fényt.
Ha érdekel, milyen sok módon támogatja a gyümölcsfogyasztás egészségünket, ezt a cikket ajánljuk.