Egy új klinikai vizsgálat megkérdőjelezi azt a régóta fennálló orvosi tanácsot, miszerint a kávé egy gyakori típusú szívritmuszavart vált ki.
A pitvarfibrillációban (AFib) szenvedők és a kockázatnak kitett emberek számára az a megszokott javaslat, hogy csökkentsék a kávéfogyasztást vagy teljesen kerüljék el a koffeint. Egy új vizsgálat eredményei szerint azok a pitvarfibrillációban érintett felnőttek, akik naponta kávét ittak, szignifikánsan alacsonyabb kockázatot mutattak a betegség kiújulására, mint azok, akik nem ittak kávét.
Egy nemzetközi tanulmány keretében keresték a kutatók a választ: vajon befolyásolja-e a koffeintartalmú kávé a visszatérő pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát. A több kórház bevonásával zajló vizsgálatban 200 olyan beteget figyeltek meg, akiknél tartós pitvarfibrilláció miatt elektromos kardioverziót végeztek. A résztvevők átlagéletkora 69 év volt, túlnyomórészt férfiak (71%). Mindannyian rendszeres kávéfogyasztónak vallották magukat, átlagosan körülbelül egy csészével vettek magukhoz naponta az élénkítő italból. A vizsgálat vezetői véletlenszerűen osztották két csoportba az embereket: az egyik csoport továbbra is napi rendszerességgel kapott kávét, a többiek pedig teljesen lemondtak minden koffeintartalmú termékről, beleértve a kávét, sőt, a koffeinmentes kávét is. A hat hónapos időszak alatt a kutatók az AFib vagy pitvarremegés legalább 30 másodpercig tartó visszatérését rögzítették.
A kutatás eredménye szerint azoknál, akik továbbra is ittak kávét, ritkábban tért vissza a pitvarfibrilláció (47%), mint azoknál, akik teljesen lemondtak róla (64%). A vizsgálat végén a kávéfogyasztók 47 százaléka tapasztalt pitvarfibrillációt, szemben a kávét nem fogyasztók 64 százalékával. Ez 40 százalékkal alacsonyabb AFib-visszatérési kockázatot jelent a rendszeresen kávét fogyasztók körében.
A kávé antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek védelmet nyújthatnak az AFib ellen. A Kaliforniai Egyetem 2023-as vizsgálatában a kávét fogyasztó csoport tagjai naponta körülbelül 1000 lépéssel többet sétáltak, mint a kávét nem fogyasztó csoport tagjai. Bár a kávé ezek szerint nem növeli az AFib kockázatát, néhány dologra azért érdemes odafigyelni. A tanulmány fókuszában kizárólag a kávé áll, eredményei nem vonatkoznak egyéb koffeintartalú termékekre. A kávézáskor az is számít, hogy mit teszünk az italba – érdemes kerülni a nagy mennyiségű hozzáadott cukrot vagy a telített zsírtartalmú adalékokat – vagyis a zsíros tejet.
A National Coffee Association of USA (NCA), az Egyesült Államok legnagyobb kávéra vonatkozó szakmai szervezete arra a megállapításra jutott, hogy az amerikai felnőttek kétharmada (66 %) naponta fogyaszt kávét. Ez az érték magasabb, mint bármely más ital esetében, ideértve az üdítőket, a teát, a gyümölcsleveket és a palackozott vizet is. Mindemellett a hazai fogyasztás is évről évre növekvő tendenciát mutat. Magyarországon 2018-as adatok alapján az évi egy főre jutó kávéfogyasztás 3,1 kilogramm volt, mellyel a világ kávéfogyasztási listáján a 24. helyet foglalta el, és a tendencia folyamatos növekedést mutat.
Források:
Az egészséges táplálkozás elősegítése nem egyszerű feladat, de van 15 alapélelmiszer, amely segít ebben. Ha érdekel a téma, ezt a cikket ajánljuk.