• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A MOK új vezetése is ott volt a mai sztrájktárgyaláson

Egészségpolitika 2020.01.15 Forrás: Weborvos Szerző:
A MOK új vezetése is ott volt a mai sztrájktárgyaláson

A szakszervezet és a MOK javasolt bértáblájának összefésülése lehet az alapja a további egyeztetéseknek.

Az orvosi kamara megújult vezetősége azért hívta össze a sajtó munkatársait szerda délután, hogy beszámoljanak az EMMI képviselőivel délelőtt folytatott tárgyalásukról. Ebből nem sok lett, hiszen a minisztérium lestoppolta a közlés jogát, így Kincses Gyula, a MOK új elnöke, Lénárd Rita, Álmos Péter és Nagy Ákos alelnökök a már korábban ismertetett bértábla-javaslatukról, az új vezetés követendő elveiről beszélhetett,

Annyi azonban kiderült a délelőtti megbeszélésről, hogy a főtárgyaló, a reprezentatív szakszervezet, az EDDSZ is  készített egy bértáblát, ami a MOK-éhoz nagyon hasonló számokat tartalmaz. Mint Kincses Gyula mondta, most az az egyik feladat, hogy ezt a két bártábla-javaslatot összefésüljék, és ezután ez lehet a közös tárgyalási alap. Az elnök még azt is elárulta, hogy nemcsak bérkérdések merültek fel a tárgyaláson, hanem az egészségügy finanszírozásának átalakítása is terítéken volt. Az orvosok képviselője szerint felgyorsulhat a minisztériummal korábban kissé akadozó tárgyalási folyamat, már most kitűzték a következő fordulót, amely február közepén lesz.

A MOK bértábla-javaslatáról Álmos Péter elmondta, az osztrák orvosi bértáblát vették alapul, amely az unióban egyáltalán nem a legmagasabb fizetéseket tartalmazza. Ezt a táblát igazították ahhoz az elvhez, hogy annyi bért kell adni itthon, hogy senki ne akarjon külföldre menni, sőt, a külföldön dolgozó orvosok hazajöjjenek. Így lett a magyar bértábla az osztrák 70 százaléka, amelyet még az inflációval és a GDP növekedés számaival korrigáltak.

A másik alelnök, Lénárd Rita hozzátette, fontos, hogy 2021-ben egy lépcsőben emeljék meg a jelenlegi béreket a táblában szereplő jövedelmek szintjére, mivel így lehet igazán alapja a hálapénz megszüntetésének. Az alelnöknő szerint ettől kezdve lehet majd kriminalizálni azokat, akik adják és azokat is, akik kapják a paraszolvenciát. A büntethetőséghez természetesen a kormány döntésére is szükség van, hiszen ehhez jogszabályt kell alkotni - tette hozzá Lénárd Rita.

Szóba került az önkéntes többletmunka felmondása, mint a kamara lehetséges eszköze a céljaik eléréséhez. Egyetértés volt abban, hogy ez egy "érzékeny dolog", hiszen a létszámhiány miatt az egész ellátás, az ügyeleti rendszer veszélybe kerülhet, ha az orvosok nem vállalják a túlmunkát. Fontos eszköz, amit azonban csak akkor kell élesíteni, ha esetleg eredménytelenek lennének az EMMIvel a tárgyalások. Addig is érdemes felkészülni erre a lehetőségre, hiszen lemondani ennek az eszköznek az alkalmazásáról bármikor lehet, az élesítéshez, azonban komoly előkészületekre van szükség - mondta Kincses Gyula.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink