• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Lezárult az ÁEEK felzárkóztató ápoló képzési programja 

Egészségpolitika 2018.12.19 Forrás: MTI
Lezárult az ÁEEK felzárkóztató ápoló képzési programja 

796 fő tett sikeres vizsgát, így csaknem ezer magasabban képzett szakdolgozóhoz jutott az egészségügy.

Az elmúlt két évben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 1,8 milliárd forintos fejlesztéssel mintegy 800 egészségügyi szakdolgozót támogatott a magasabb szintű szakképesítés megszerzésében. A program eredményeiről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be.

Vitályos Eszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a 2016 januárjában indult és idén év végén záruló felzárkóztató ápoló képzési program célja az egészségügyi szakdolgozók szakmai ismereteinek bővítése, valamint a kórházi betegellátás és betegbiztonság javítása.

Az államtitkár közlése szerint országosan 55 kórházi és 14 mentőszolgálati helyszínen 1347 OKJ-s ápoló, gyermek- és csecsemőápoló, valamint mentőápoló képzés zajlott le, a résztvevők új, magasabb szintű szakmai ismereteket és kompetenciákat sajátíthattak el. Elmondta: a program az emberi erőforrás operatív program egészségügyre szánt 165 milliárd forintos európai uniós forrásából valósult meg. Hangsúlyozta: a képzés azoknak a szakdolgozóknak jelentett igazán nagy előrelépést, akik általános ápolói vagy asszisztensi képzettségük mellett további egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkeznek.

Lippai Norbert, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ általános főigazgató-helyettese közölte: a program eredményeképpen 796 fő tett sikeres vizsgát, így csaknem ezer magasabban képzett szakdolgozóhoz jutott az egészségügy.

Rauh Edit, az ÁEEK szakmai szakértője arról számolt be, hogy a résztvevők a számunkra ingyenesen biztosított képzés teljes időtartama alatt havonta 30 ezer forintos motivációs ösztöndíjat kaptak, amit az ÁEEK fedezett, illetve szintén az ÁEEK biztosította a képzésben résztvevők helyettesítésével kapcsolatos költségeket is. Hozzátette: a havi juttatást azok kaphatták meg, akik vállalták, hogy legalább ugyanannyi időt dolgoznak majd a közfinanszírozott hazai egészségügyben, mint amennyi időre az ösztöndíjat igényelték. 

Azt is kiemelte, hogy a képzést elvégzők számára a továbbtanulás lehetősége is megnyílik, hiszen további szakápolói, szakasszisztensi képesítéseket szerezhetnek meg. Rauh Edit felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 júliusi adatok szerint 3786 szakdolgozói betöltetlen állás volt a hazai közfinanszírozott egészségügyben és 1975 fő vonul két éven belül nyugdíjba. Szerinte ez a tendencia azt mutatja, hogy a humánerőforrás-krízis kezelését szolgáló törekvéseket folytatni kell a jövőben is.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink