• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Többletkapacitásra, bérbeépítésre, drága gyógyszerekre

Egészségpolitika 2018.05.10 Forrás: Weborvos Szerző:
Többletkapacitásra, bérbeépítésre, drága gyógyszerekre

A nagy értékű, tételes finanszírozású gyógyszerek keretét 5,7 milliárd forinttal emelték.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, tizenegy milliárd forintot csoportosítottak át az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátás céltartalékából a 2018./57. számú Magyar Közlönyben megjelent 1228/2018. (IV. 24.) kormányhatározat alapján. 

Az átcsoportosítás az alábbi célok, illetve a feladatok fedezetének biztosítása érdekében történt, tájékoztatta lapunkat a NEAK. 

Célelőirányzatokra 2,425 milliárd forint. Elsődleges szempont volt, hogy a bérbeépítés miatt az egyes intézmények finanszírozása ne csökkenjen: azon intézményeknél, amelyeknél a teljesítményfinanszírozás rendszerében ez a célkitűzés nem volt elérhető, a különbözetet fix összegű díjjal kompenzálták. 

Mentésre 180 millió forint: Az Országos Mentőszolgálat részére jóváhagyott 2018. évi +10 százalékos béremelés fedezetének biztosításához volt szükség erre a többletforrásra. 

Összevont szakellátásra 8,497 milliárd forint. A többletforrás részben a 2018. február 15-ével a NEAK által kihirdetett (a szervezet honlapján elérhető), befogadott kórházi fekvő- és járóbeteg-többletkapacitások időarányos fedezetét tartalmazza, részben az ultra ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek közül a spinalis izomatrophia (SMA) szindrómában szenvedő betegek gyógyszerellátását biztosítja. Továbbá fedezetet nyújtottak a betegek számára térítésmentesen hozzáférhető úgynevezett nagy értékű, tételes finanszírozású gyógyszerek közül a hematológiai és onkológiai indikációkban alkalmazott hatóanyagok megnövekedett felhasználása miatt szükséges többletmennyiségre. A nagy értékű gyógyszerek finanszírozására 5,738 milliárd forintot, az SMA (Spinal Muscular Atrophy) öröklődő, jelenleg gyógyíthatatlan ritka betegségre többletforrásként 1,1 milliárd forintot biztosítottak – illetve néhány kisebb tételt egyéb célokra. 

Külső forrásból emelték meg a laboratóriumi ellátás előirányzatát kétmilliárd forinttal: az összeget a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ laboratóriuma kapta molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink