• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

HPH: több mint egyszerű logisztikai szolgáltatás

Gyógyszerpiac 2019.06.05 Forrás: Weborvos Szerző:
HPH: több mint egyszerű logisztikai szolgáltatás

Ünnepel a Hungaropharma: a gyógyszer-nagykereskedő vállalat elődjét hetven éve, négy vállalkozásból alapították.

Évente 135 millió doboz gyógyszer raktározásáról, szétosztásáról, patikai szállításáról gondoskodik az egyik legnagyobb magyar gyógyszer-nagykereskedelmi cég, a Hungaropharma (HPH), amely idén ünnepli megalapításának hetvenedik évfordulóját. A jeles alkalom kínált ma lehetőséget arra, hogy a cég vezérigazgatója, dr. Feller Antal (vezető képünkön középen) a sajtó képviselői számára bemutassa a vállalat történetét, jelenét, valamint arra, hogy olyan gyógyszerészek emlékezzenek vissza a közös munkára, mint prof. dr. Vincze Zoltán (képünkön jobbra), a Magyar Gyógyszerészi Kamara első elnöke, valamint dr. Pesti Ferenc (képünkön balra), aki parlamenti képviselőként részt vett az első patikatörvény megalkotásában.

Az impozáns adatokat sorolva, Feller Antal elmondta, hogy napi 9500 patikai rendelést teljesítenek, 170 autójuk járja az országot, s tesz meg naponta 4500 kilométert azért, hogy a betegek időben megkapják a szükséges gyógyszerüket. Ha kell, a fővárosban akár háromszor szállítanak egy-egy patikába, míg vidéken a legtávolabbi településre is eljutnak a rendeléstől számított 24 órán belül. Olyan pontosak, hogy akár órát lehet állítani hozzájuk, tette hozzá Pesti Ferenc, aki egy kis falusi patikát vezet, s összevetésként elmondta, hogy annak idején havonta egyszer érkezett gyógyszerszállítmány hozzájuk.

A 2001-ben magyar szakmai befektetők révén privatizált zrt. piaci részesedése közel negyven százalék, s nettó árbevétele alapján Magyarország TOP 30 vállalata közé tartozik. Tavaly érték el eddigi legmagasabb árbevételüket 324 milliárd forinttal. Ennek köszönhetően tudják fejleszteni a Gödöllőről a budapesti Tündérfürt utcába költözött logisztikai központjukat háttérraktár építésével. A négymilliárdos beruházáshoz, amely 2020 január végére készül el, semmiféle állami vagy uniós támogatást nem kaptak. Az országban több helyen van még logisztikai központjuk, így például Debrecenben, Veszprémben, Miskolcon, Kaposváron, amelyek 1995 és 2005 között épültek. Ma már automata, intelligens logisztikai rendszerekkel dolgoznak (belső képünk), s eredményesen küzdenek a hamis gyógyszerek rendszerbe kerülése ellen.

– A Hungaropharma az egyszerű logisztikai szolgáltatásnál többet nyújt, ugyanis a vállalatnak küldetése van, amelynek központjában a betegek gyógyítása és az egészséges emberek egészségének megőrzése, a teljes magyar lakosság egészségkultúrájának fejlesztése áll. Nem egyszerűen követjük a piacot, hanem formálni szeretnénk a folyamatokat. Ez viszont csak akkor sikerülhet, ha elemezzük a múltat és folyamatosan fürkésszük a jövőt – mondta Feller Antal, aki szívesen beszélt a vállalat történetéről is, így a Király utcai székházról, amely a 19. század első évtizede óta szolgálja a gyógyítást.

 

Itt hozta léte a Szentlélek gyógyszertárat 1810-ben Gömöry Károly, aki egyenesen Pollack Mihályt kérte fel a tervezésre, és a belső berendezésre is különös gonddal ügyelt, nem véletlen, hogy a patika népszerű volt a vásárlók körében. Aztán a 19. század második felében vette át a stafétát Török József gyógyszerész, aki elsőként ismerte fel a lehetőséget a nagykereskedelmi hálózat kiépítésében: külföldről behozott szerekkel, kozmetikumokkal bővítette a kínálatot, módszeresen kialakította azt a gyógyszer-nagykereskedelmi bázist, amely képes volt ellátni 600 patikát, és alapjául szolgált a gyógyszer-nagykereskedelem létrejöttének. Már ekkor felismerte, hogy a gyógyszerek forgalma a hatékony orvos-beteg-gyógyszerész együttműködéstől, illetve e háromszögben zajló kommunikáció sikerétől függ. Ez a filozófia máig a Hungaropharma küldetésének szerves részét képezi, szögezte le Feller Antal. A Hungaropharma „születésnapját 1949-re datálják, ekkor alakult meg ugyanis négy vállalkozás államosításával a Gyógyszerértékesítő Nemzeti Vállalat, amely a Hungaropharma elődjének tekinthető.

Az eltelt hét évtized gyógyszerkereskedelmének bemutatása céljából kiadvány is készült. A HPH 70 című kötet felidézi a múltat azok szemszögéből és történeteivel, akik megélték, részesei voltak a Hungaropharma és a gyógyszerészipar elmúlt hetven évnek. A kötettel egyidőben indult útjára www.pharmatarlat.hu címen egy virtuális tárlat, illetve készült kisfilm Egy doboz élete címmel.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink