• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagyot változik az élet május elsejétől

Lapszemle 2020.04.30 Forrás: Napi.hu
Nagyot változik az élet május elsejétől

Receptkötelessé válik több láz- és fájdalomcsillapításra használt készítmény: a 600 és 800 mg ibuprofént és 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták.

Újra sok jogszabály változik 2020. májustól - nem csak a koronavírus-járvány miatt. Miközben mindenki arra vár, hogyan enyhítik a szigorú korlátozásokat a jövő héttől, már péntektől ketyeg a két új különadó, receptköteles lesz több sztárgyógyszer, a munkavállalók a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra, írja a Napi.hu.

Ezekben a napokban Magyarországon mindenki arra vár, hogy kiderüljön, hogy a koronavírus-járvány tetőzése valóban elkezdődik-e május 3-tól, ahogy azt több kormányzati kijelentés valószínűsítette. Orbán Viktor kormányfő egyenesen úgy fogalmazott, hogy május 3-4-én Magyarország képes lesz arra, hogy - több ország tapasztalatát is figyelembe véve - legyen egy kilábalási, visszatérési terve. Ekkor derülhet ki az is, hogy a kormány szerint milyen lépések nyomán lehet visszatérni a hétköznapi életbe. Már Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is arról beszélt, hogy a jövő héttől tervezi az "ereszd meg" fázist, amikor fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítenek a korlátozásokon, újraindítva az ország életét és a gazdaságot.

A munkavállalók a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-től a munkáltató fizeti ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot (havi 7710 forintot). A munkáltató kérésére a NAV engedélyezi, hogy még ezt a minimális összeget is csak a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónap elteltével kelljen megfizetnie.

Május elsejétől receptkötelessé válik több láz- és fájdalomcsillapításra használt népszerű készítmény: a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligrammg dexibuprofént tartalmazó tabletták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) döntése nyomán. A receptkötelezettség májusi bevezetését azzal magyarázzt a hatóság, hogy a fájdalom- és lázcsillapítóként használt ibuprofén esetében 1200 milligramm, a reumatikus betegségekre való dexibuprofénnél pedig 600 milligramm a biztonságos napi dózis és akik szedik az érintett tablettákat, könnyen túlléphetik a limitet.

Május elsején indul az országos tömegtesztelés, a tervek szerint több mint 17 ezer embert keresnek meg, hogy vegyenek részt a koronavírus-tesztelésében. 

Új finanszírozási szabályok lépnek életbe az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében. Mivel a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben, a halasztható beavatkozások elmaradása miatt, a kórházak jelentős bevételtől estek el, az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg.

A NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzetet megelőző időszak háromhavi finanszírozási díja átlagának megfelelő összeget kapnak majd.

Legolvasottabb cikkeink