• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hanyagság miatt vált bizonytalanná a sürgősségi ellátás

Lapszemle 2018.11.15 Forrás: Weborvos összeállítás
Hanyagság miatt vált bizonytalanná a sürgősségi ellátás

Éger István mentőorvosként is azt tapasztalja, hogy a biztonságos működtetéséhez nincsenek meg a személyi feltételek.

Válasszon okosan kampány azokat a variációkat mutatja be, ahova akkut vagy kevéssé akut panasszal lehet fordulni. El akarják érni, hogy csak akkor menjen valaki az ügyeletre, ha valóban olyan panasza van, és csak végszükség esetén terhelje a sürgősségi osztályt – mondta a MOK elnöke, Éger István a Hír Tv Magyarország Élőben stúdiójában.

A Kamara azonban tűzoltásnak gondolja a kampányt, a jelenlegi helyzet megoldásához ennél sokkal átfogóbb reformokra és változtatásokra lenne szükség. Éger István az orvosi kamara elnöke elmondta, hogy az orvoshiányt csak átmenetileg enyhít egy ilyen kampány azáltal, hogy átmenetileg tehermentesíti a túlterhelt sürgősségi osztályokat. Jelenleg ugyanis országos szinten is elmenekülnek az orvosok a sürgősségi területről, ahol hamar kiégnek a túlterheléstől.

Ezt egyik napról másikra nem lehet orvosolni. Egy lépcsőzetes rendszerben a képzéssel és emberi erőforrásokkal, jövedelemnövelés révén, és számos beruházással lehet ezen hosszú távon változtatni – mondta el a kamara elnöke. Négyszáz betöltetlen háziorvosi praxis van hazánkban, mert ez a pálya nem vonzó a fiatalok számára. Ezt meg kellene változtatni, de lassan háromnegyed éve, április óta megakadtak a tárgyalások az EMMI-vel, ahol az egészségügyi vezetés gyors ütemben cserélődik. A minisztériumi anyagok nem jutnak el a kamarához, a kamara levelei elvesznek, ez a helyzet megnehezíti az egyeztetéseket – ismertette a problémát Éger István. Holott eleve kevesebb sürgősségi eset lenne, ha a háziorvosi ellátás rendszeresebb, szisztematikusabb lenne, hisz kellő ápolás mellett kevesebb akkut eset jön létre, mondta Éger István.

A kamara elnöke szerint a köztestület régóta, lassan 15 éve forszírozza az egészségtan tantárgy beemelését a nemzeti alaptantervbe, mely az emberek egészségtudatos viselkedését, egészségük hatékony megőrzését szolgálhatná. Az emberek 50 százaléka ugyanis egyáltalán nem vigyáz az egészségére, majd betegként sem követi az orvosi utasításokat. Az egészség azonban társadalmi közérdek, mert a lerokkanás veszélyezteti a munkavállaló népesség értékét, és hatalmas terhet ró a társadalomra azok kezelése. Egészségtan tanár képzés egyéb iránt már folyik a Pécsi Egyetemen, ezt lehetne kiterjeszteni a közoktatásba is.

A sürgősségi rendszer bármikor beomolhat

Az orosházi eset kapcsán Éger István azt mondta: az utóbbi időszak sürgősségi ellátással kapcsolatos hírei csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert szinte bármikor, bármelyik ilyen ellátóhely „beomolhat”, írja a népszava.hu. Alig van olyan hely, ahol a helyzet megnyugtató lenne. Hozzátette: az orvoskamara két évvel ezelőtti felméréséből az derült ki, hogy a rendszerben 140 sürgősségi orvos dolgozik a szükséges 600 helyett. Ha valaki szakvizsgázott is már azóta, túl sok szakembert biztosan nem sikerült pótolni.

„ A helyzet érdemben biztosan nem javult. Nagy-nagy késedelmet, ha finomat akarok fogalmazni, magára hagyatottságot, ha pedig durvábban, akkor azt mondanám: hanyagságot látok" - mondta Éger István. Hozzátette: mentőorvosként is azt tapasztalja, hogy a sürgősségi osztályok biztonságos működtetéséhez nincsenek meg a személyi feltételek. Az érdemi változáshoz „brutális módon” meg kellene fizetni az ott dolgozókat. Éger szerint a kormányzati béremelés megtorpant, a jövő évi költségvetésben már forrás sincs a célra.

Legolvasottabb cikkeink