• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Hanyagság miatt vált bizonytalanná a sürgősségi ellátás

Lapszemle 2018.11.15 Forrás: Weborvos összeállítás
Hanyagság miatt vált bizonytalanná a sürgősségi ellátás

Éger István mentőorvosként is azt tapasztalja, hogy a biztonságos működtetéséhez nincsenek meg a személyi feltételek.

Válasszon okosan kampány azokat a variációkat mutatja be, ahova akkut vagy kevéssé akut panasszal lehet fordulni. El akarják érni, hogy csak akkor menjen valaki az ügyeletre, ha valóban olyan panasza van, és csak végszükség esetén terhelje a sürgősségi osztályt – mondta a MOK elnöke, Éger István a Hír Tv Magyarország Élőben stúdiójában.

A Kamara azonban tűzoltásnak gondolja a kampányt, a jelenlegi helyzet megoldásához ennél sokkal átfogóbb reformokra és változtatásokra lenne szükség. Éger István az orvosi kamara elnöke elmondta, hogy az orvoshiányt csak átmenetileg enyhít egy ilyen kampány azáltal, hogy átmenetileg tehermentesíti a túlterhelt sürgősségi osztályokat. Jelenleg ugyanis országos szinten is elmenekülnek az orvosok a sürgősségi területről, ahol hamar kiégnek a túlterheléstől.

Ezt egyik napról másikra nem lehet orvosolni. Egy lépcsőzetes rendszerben a képzéssel és emberi erőforrásokkal, jövedelemnövelés révén, és számos beruházással lehet ezen hosszú távon változtatni – mondta el a kamara elnöke. Négyszáz betöltetlen háziorvosi praxis van hazánkban, mert ez a pálya nem vonzó a fiatalok számára. Ezt meg kellene változtatni, de lassan háromnegyed éve, április óta megakadtak a tárgyalások az EMMI-vel, ahol az egészségügyi vezetés gyors ütemben cserélődik. A minisztériumi anyagok nem jutnak el a kamarához, a kamara levelei elvesznek, ez a helyzet megnehezíti az egyeztetéseket – ismertette a problémát Éger István. Holott eleve kevesebb sürgősségi eset lenne, ha a háziorvosi ellátás rendszeresebb, szisztematikusabb lenne, hisz kellő ápolás mellett kevesebb akkut eset jön létre, mondta Éger István.

A kamara elnöke szerint a köztestület régóta, lassan 15 éve forszírozza az egészségtan tantárgy beemelését a nemzeti alaptantervbe, mely az emberek egészségtudatos viselkedését, egészségük hatékony megőrzését szolgálhatná. Az emberek 50 százaléka ugyanis egyáltalán nem vigyáz az egészségére, majd betegként sem követi az orvosi utasításokat. Az egészség azonban társadalmi közérdek, mert a lerokkanás veszélyezteti a munkavállaló népesség értékét, és hatalmas terhet ró a társadalomra azok kezelése. Egészségtan tanár képzés egyéb iránt már folyik a Pécsi Egyetemen, ezt lehetne kiterjeszteni a közoktatásba is.

A sürgősségi rendszer bármikor beomolhat

Az orosházi eset kapcsán Éger István azt mondta: az utóbbi időszak sürgősségi ellátással kapcsolatos hírei csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert szinte bármikor, bármelyik ilyen ellátóhely „beomolhat”, írja a népszava.hu. Alig van olyan hely, ahol a helyzet megnyugtató lenne. Hozzátette: az orvoskamara két évvel ezelőtti felméréséből az derült ki, hogy a rendszerben 140 sürgősségi orvos dolgozik a szükséges 600 helyett. Ha valaki szakvizsgázott is már azóta, túl sok szakembert biztosan nem sikerült pótolni.

„ A helyzet érdemben biztosan nem javult. Nagy-nagy késedelmet, ha finomat akarok fogalmazni, magára hagyatottságot, ha pedig durvábban, akkor azt mondanám: hanyagságot látok" - mondta Éger István. Hozzátette: mentőorvosként is azt tapasztalja, hogy a sürgősségi osztályok biztonságos működtetéséhez nincsenek meg a személyi feltételek. Az érdemi változáshoz „brutális módon” meg kellene fizetni az ott dolgozókat. Éger szerint a kormányzati béremelés megtorpant, a jövő évi költségvetésben már forrás sincs a célra.

Legolvasottabb cikkeink