• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az agyhártyagyulladástól a Lyme-kórig

Lyme borreliosis 2023.06.14 Forrás: Weborvos
Az agyhártyagyulladástól a Lyme-kórig

A fertőzéstől a tünetek jelentkezéséig eltelt időtáv napoktól hetekig, sőt akár évekig is eltarthat.

Mit tanácsolnak az orvosok?

A Nürnbergi Megyei Orvosi Kamara elnöke, Dr. Martin Seitz azt tanácsolja, hogy minden erdei tartózkodás után ellenőrizzék testüket a kullancsok kapcsán. A tavaszi meleggel ugyanis aktívvá válnak a kullancsok.

„Vérszívás közben az FSME, az agyvelő és az agyhártya gyulladásának kórokozóit, valamint a Lyme-kór kórokozóit is átadhatják” – mondja Dr. Seitz. A Lyme-borreliosis klinikai képe nagyon változatos, és a fertőzéstől a tünetek jelentkezéséig eltelt időtáv napoktól hetekig, sőt – bizonyos betegségek, például a Lyme-arthritis esetében – akár évekig is eltarthat.

Dr. Seitz óvatosságra int: „A kullancsok számos fertőző betegséget átadhatnak az embernek. A Robert Koch Intézet (RKI) szerint Németországban a kullancsok által terjesztett legfontosabb fertőző betegségek közé tartozik a Lyme-kór, a Borrelia burgdorferi által okozott bakteriális fertőzés, amely Németország teljes területén előfordul” – magyarázza Dr. Seitz.

A másik az FSME, amelyet FSME-vírusok okoznak, és főként Németország déli részén fordul elő. Az RKI ezen a linken évente közzéteszi a fő endémiás területek térképét.

FSME elleni védőoltás

Az FSME elleni védőoltás hatásos. A Németországban előforduló FSME-fertőzéseket az illetékes egészségügyi hatóságnak, majd onnan az illetékes tartományi hatóságokon keresztül a Robert Koch Intézetnek kell jelenteni. Az intézet FSME elleni védőoltást ajánl a kockázatosabb területek lakói és látogatói számára, akiket a kullancscsípés veszélye fenyeget, például a vidéken végzett szabadidős tevékenységek miatt, vagy a munkájuk során FSME-nek kitett személyek: például a kockázatosabb területeken dolgozó erdészeti dolgozók vagy a laboratóriumi személyzet számára.

A kullancsok körülbelül nyolc fokos hőmérséklet felett válnak aktívvá. Bár az a biológiai mechanizmus, amellyel a kullancs vért szív az állatokból és az emberekből, inkább hasonlít a harapáshoz, mint a csípéshez, mégis a kullancscsípés kifejezés honosodott meg.

Több napig tart a csípés

„A csípés folyamata több napig is eltarthat. Ezért az állatok olyan helyet választanak az emberi testen, amely a lehető legvédettebb: A fejen, a hajkoronában, a fülek tövében, a nyakon, a hónalj vagy a könyök alatt, a köldökön, a nemi szerv területén vagy a térdhajlatban. A kullancsok a csípő tájékán, vagy akár az óraszíj alatt is megtalálhatóak” – meséli Dr. Seitz.

Ha magas fűben, bokrokban vagy aljnövényzetben tartózkodik, a zárt ruházat viselése bizonyos fokú védelmet nyújt. Dr. Seitz azt tanácsolja: „A szabadban töltött idő után a testet ellenőrizni kell a kullancsok után, és azokat azonnal el kell távolítani.”

Forrás: Nürnberger Nachrichten

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink