• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Invazív ázsiai hosszúszarvú kullancsok terjedtek el Ohióban

Lyme borreliosis 2023.11.23 Forrás: Weborvos
Invazív ázsiai hosszúszarvú kullancsok terjedtek el Ohióban

Titkos kolonizációs fegyverük az aszexuális szaporodás képessége: minden nőstény egyszerre akár 2000 petét lerakhat.

Egy egzotikus kullancsfaj 2021-ben olyan nagy számban jelent meg Ohióban, hogy egy farmon három szarvasmarha halt meg, a kutatók szerint súlyos vérveszteségben.

A The Ohio State University szakemberei a Journal of Medical Entomology című folyóiratban számoltak be az ázsiai hosszúszarvú kullancsok első ismert, az államban megtelepedett populációjáról, és most e kártevők megfigyelésére koncentrálnak.

Egyelőre úgy ítélték meg, hogy ezek a kullancsok nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre. Inkább a nagytestű haszonállatokat és a vadon élő állatokat, például a szarvasmarhákat és a szarvasokat kedvelik. A gazdaságból származó száz kullancs közül mindössze néhány, fertőző kórokozóra vizsgált kullancs tesztje volt pozitív, köztük az egyik, az Anaplasma phagocytophilium, amely betegséget okozhat állatokban és emberekben is.

Pesapane és kollégái mintegy 90 perc alatt csaknem 10 000 kullancsot gyűjtöttek be a farmon, ami arra enged következtetni, hogy több mint egymillió kullancs lehetett a nagyjából 25 hektáros legelőn.

Az ázsiai hosszúszarvú kullancsok titkos kolonizációs fegyvere az aszexuális szaporodás képessége: minden nőstény egyszerre akár 2000 petét is lerakhat – és mind a 2000 nőstény utód képes ugyanerre.

„Észak-Amerikában nincs más kullancs, amelyik erre képes lenne. Tehát exponenciális növekedéssel tudnak szaporodni” – mondta Pesapane. – „Ahol az élőhely ideális, és a kaszálatlan legelők ilyen helynek számítanak, nem sok akadálya van annak, hogy ilyen hatalmas populációt hozzanak létre."

Mivel képesek elrejtőzni a növényzetben, az ázsiai hosszúszarvú kullancsok el tudnak menekülni a növényvédő szerek elől is, amelyek csak akkor ölnek, ha közvetlenül érintkeznek a kártevővel.

Nem elég permetezni őket

„A legbölcsebb az lenne, ha a szezon elején vennénk célba őket, amikor a kifejlett egyedek aktívvá válnak, mielőtt petéket raknának, mert akkor korlátoznánk, hogy a következő években mennyi fog kikelni és szaporodni. De számos okból kifolyólag azt mondom mindenkinek, hogy az ázsiai hosszúszarvú kullancsfertőzés kezelése integrált megközelítést igényel” – mondta Pesapane.

Ő és kollégái nagy erőkkel dolgoznak a „betolakodókkal” kapcsolatos tudásbeli hiányosságok pótlásán, valamint képzési anyagok és szakpolitikai ajánlások kidolgozásán az érintett iparágak számára. Pesapane szerint például az állatállomány kullancsvizsgálata lehetőséget adhatna egy parazitaellenes szer alkalmazására, hogy kiküszöböljük az egzotikus pókfélék több államhatáron keresztüli szállításának kockázatát.

Az ázsiai hosszúszarvú kullancsok felismerésével és a kullancsoknak való kitettség megelőzésével kapcsolatos további információk megosztására önálló weboldalt is létrehoztak, Ohio State's Bite Site címen.

Forrás: Ohio State News

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink